Israel demana evacuar la "zona de combat" de la Ciutat de Gaza

Els civils que fugen de l’àrea denuncien haver presenciat assassinats a trets d’algunes persones en desallotjaments forçats

Israel demana evacuar la "zona de combat" de la Ciutat de Gaza
2
Es llegeix en minuts
Andrea López-Tomàs
Andrea López-Tomàs

Periodista i politòloga. Corresponsal a l'Orient Proper des de Beirut.

ver +

De nou, centenars de pamflets van caure del cel. "La Ciutat de Gaza continuarà sent una zona de combat perillosa", es llegia. Així ha demanat aquesta setmana l’Exèrcit israelià a milers de palestins que evacuïn aquesta ciutat homònima al centre de la Franja de Gaza enmig d’intensos combats. Els fullets llançats des d’avions es dirigien a "tothom a la Ciutat de Gaza", uns 300.000 ciutadans, perquè l’abandonin a través de rutes segures designades que els portarien als suposats refugis del sud de Deir al-Balah i Az-Zawayda, zones que continuen sent atacades. Els civils que fugen de Ciutat de Gaza han denunciat haver presenciat l’assassinat a trets d’algunes persones durant les evacuacions forçades.

Es tracta de la segona vegada des de l’inici de la guerra que les tropes israelianes exigeixen l’evacuació de tota la Ciutat de Gaza. Durant les dues últimes setmanes, les forces hebrees han tornat a entrar a diversos barris on, fa mesos, van considerar que Hamàs havia sigut neutralitzat i ara creuen que combatents del grup i del gihad islàmic de Palestina s’han reagrupat al llarg d’aquesta primera meitat de l’any. Més enllà dels combats de carrer, la població civil gazatina s’enfronta als constants bombardejos que s’expandeixen de cap a cap de l’enclavament palestí. Una cinquantena de persones han perdut la vida en les últimes 24 hores. Almenys 38.345 palestins han mort des del 7 d’octubre i uns 88.295 han resultat ferits, enmig del col·lapse del sistema sanitari i de la desaparició de milers de persones sota les runes.

Morir a casa

Notícies relacionades

Molts palestins a Ciutat de Gaza han decidit que aquesta vegada no se’n van. "No cometré l’estúpid error que d’altres han comès: els míssils israelians no distingeixen entre el nord i el sud", va dir a la BBC Ibrahim al Barbari, un resident de 47 anys. "Si la mort és el meu destí i el destí dels meus fills, morirem amb honor i dignitat a les nostres llars", va afegir. Alguns dels que opten per quedar-se no és la primera vegada que són cridats a evacuar i que han complert amb aquestes ordres, i han perdut familiars i pertinences pel camí. Enmig de la destrucció, els gazatins que sí que han acatat l’ordre denuncien que els franctiradors israelians disparen als civils en aquestes rutes suposadament segures. A més, no permeten l’accés de parametges per retirar els cadàvers.

El personal de l’ambulància, obligat a fer marxa enrere, va confirmar a Al Jazeera que les autoritats israelianes els havien advertit que dispararien qualsevol que s’acostés al mort. Dilluns passat les revistes israelianes independents +972 i Local Call van denunciar, a través de testimonis de soldats que han estat aquests mesos a Gaza, que gaudeixen de l’absència gairebé total de normes de tret, "amb les tropes disparant al seu aire, incendiant cases i deixant cadàvers als carrers".