L’AfD forma el tercer grup d’ultradreta a l’Eurocambra

Eurodiputats d’Hongria, Polònia, França, la República Txeca, Eslovàquia i Lituània s’uneixen a l’agrupació del partit alemany

L’AfD forma el tercer grup d’ultradreta a l’Eurocambra
2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

L’Eurocambra comptarà la pròxima legislatura amb un altre grup d’extrema dreta: l’Europa de les Nacions Sobiranes. Ha sigut impulsat per Alternativa per Alemanya (AfD), la formació expulsada a finals de maig d’Identitat i Democràcia (ID) –reconvertit en Patriotes per Europa– per les explosives declaracions del seu cap de files, Maximilian Krah, blanquejant els nazis. El nou grup va ser presentat ahir a Brussel·les.

"Un dia històric. Ho hem aconseguit", va celebrar l’eurodiputat hongarès Laszlo Toroczkai. El grup estarà liderat per l’AfD alemanya, que comptarà amb la delegació més nombrosa (14 eurodiputats). Juntament amb els alemanys s’hi asseuran els eurodiputats de Moviment de Nostra Pàtria d’Hongria, Reconquesta del francès Éric Zemmour, Confederació de Polònia, Llibertat i Democràcia Directa (República Txeca), Hnutie Republika (Eslovàquia) i Unió de Nació i Justícia (Lituània).

"M’alegra que amb la creació d’un grup parlamentari al Parlament Europeu es posi en pràctica un projecte que he preparat durant anys. És un element important per a la transformació urgentment necessària de la UE actual en una Europa preparada per al futur", va dir Krah.

Segons el líder de Llibertat i Democràcia Directa, Tomio Okamura, el programa que compartiran va contra el Pacte Verd Europeu, la immigració i la islamització, i l’objectiu és que Brussel·les torni poders als estats nació. El grup neix amb 25 eurodiputats de vuit estats membres, per sobre del llindar de 23 diputats d’almenys set països necessaris per formar grup.

Meloni i Orbán

Això vol dir que en la nova legislatura hi haurà almenys tres grups situats encara més a la dreta del Partit Popular Europeu (PPE). En primer lloc, els Conservadors i Reformistes Europeus (ECR) que lidera la primera ministra italiana, Giorgia Meloni, en un grup en el qual s’asseu l’ultranacionalista Llei i Justícia polonès. I en segon, el nou grup creat pel primer ministre hongarès, Viktor Orbán, batejat Patriotes per Europa i en què s’asseuran Reagrupament Nacional de Le Pen i la Lliga de Salvini.

Notícies relacionades

Els de Viktor Orbán, amb 84 escons, se situen com a tercera força davant d’ECR, quarts amb 78. En cas d’haver-se unit els tres grups ultres i d’extrema dreta sumarien 187 eurodiputats, a només un dels 188 del PPE, primera força a l’hemicicle.

Reprensió a Orbán

La reprensió que li va caure ahir a l’ambaixador permanent d’Hongria davant la Unió Europea, Balint Odor, dels seus homòlegs europeus pels viatges sorpresa de la setmana passada del seu primer ministre, Viktor Orbán, a Kíiv, Moscou i Pequín, utilitzant el logo de la presidència rotatòria de la UE malgrat no tenir competències va ser de campionat. «Van ser dues hores d’estirada d’orelles», van explicar fonts diplomàtiques.