Leopoldo López: "Espanya no té cap paper en el procés electoral veneçolà"

Leopoldo López: "Espanya no té cap paper en el procés electoral veneçolà"
2
Es llegeix en minuts
Mario Saavedra

¿Què espera per a les eleccions presidencials del 28 de juliol?

Estem a dues setmanes que es pugui donar una transició a la democràcia. Jo vaig fer vaga de fam de 28 dies a la presó el 2015 demanant eleccions. Es van fer i vam guanyar dos terços de l’Assemblea Nacional, però la dictadura va desmantellar progressivament l’Assemblea Nacional.

¿Què li fa pensar que aquesta vegada serà diferent?

Hi ha elements diferents. El primer és el rebuig de Maduro. S’ha convertit en la cara de la fam, de la inseguretat, del desproveïment i de l’alt cost de la vida. Però, sobretot, és la cara de la separació de les famílies [obligades a emigrar]. Quan Edmundo González, el nostre candidat, i María Corina Machado recorren el país, el que més els demana la gent és que es puguin tornar a reunir les famílies.

Hi ha enquestes que donen al seu candidat més del 50% i a Maduro, la meitat. ¿Són creïbles?

Sí. Hi ha moltes enquestes, la dictadura també ha tret les seves...

Dient que guanyen...

Valen només el que val la tinta on s’imprimeixen. Les enquestes són una interpretació d’un tercer. Però hem tingut manifestacions de centenars de milers de persones en pobles molt petits...

També he vist un bany de masses de Maduro en l’arrencada de la campanya la setmana passada...

Però aquesta és una mobilització de la maquinària de l’Estat. Evidentment, estem en una dictadura. Les eleccions no seran ni lliures ni justes. Però hem aconseguit colar un candidat després que inhabilitessin María Corina. Un total desconegut fa tres mesos.

Edmundo González, diplomàtic de 74 anys...

Està donant un missatge de trobada, de reconciliació i de garanties per a tothom. Això serà molt important perquè sectors clau del país es posicionin davant l’allau de vots. Serà un tsunami de vots en contra de Maduro. Espero que els militars puguin posar-se del costat correcte en la història.

Partim de l’escenari que es produeix aquesta "allau" en contra de Maduro. Després, ¿què? Si, segons el que vostè mateix ha dit, és un dictador o un autòcrata, no té per què cedir el poder...

No es pot veure el que passa a Veneçuela sota els paràmetres d’una democràcia, com si fossin eleccions a Espanya, França, els Estats Units, Costa Rica o el Brasil...

¿Com serà la transició?

Maduro pot perfectament desconèixer el procés, però jo crec que això tindrà conseqüències. No crec que la gent es quedi passivament davant un frau electoral.

¿Quin està sent el paper d’Espanya en aquest procés electoral?

Fins ara no està tenint cap paper especial en aquest procés. Sí que espero que Espanya sigui conseqüent amb el que ha dit i defensi la voluntat del poble veneçolà. Jo espero veure Espanya liderant un procés a Europa de reconeixement de la victòria dels sectors democràtics.

Li sembla estrany que el Govern no estigui més actiu en un procés que pot portar al final del chavisme?

Notícies relacionades

Durant un temps hi va haver una percepció equivocada del que estava passant. Hi ha diplomàtics que es dediquen simplement a escoltar versions interessades del Govern o dels interessos econòmics. Perquè cal ser molt clar: hi ha hagut interessos econòmics al voltant de tot el que ha passat respecte a la política de Veneçuela que han tingut influència.

¿Parla dels interessos espanyols que hi ha allà com Repsol, Movistar, BBVA...?

Sens dubte, és clar. En ocasions s’ha prioritzat l’estabilitat dels seus interessos econòmics per sobre de la transició a la democràcia. Ha passat amb Espanya i amb altres països.