El Partit Conservador inicia una batalla interna per triar el successor de Sunak

Els ‘tories’ estudien diferents noms per decidir qui serà el líder de l’oposició i agafarà el relleu en la formació que ha governat 14 anys

El Partit Conservador inicia una batalla interna per triar el successor de Sunak
4
Es llegeix en minuts
Lucas Font
Lucas Font

Corresponsal.

ver +

La debacle històrica del Partit Conservador en les eleccions generals al Regne Unit ha obligat el seu líder, Rishi Sunak, a assumir responsabilitats i ha posat en marxa el procés per elegir el seu successor. Malgrat que les figures més destacades del partit coincideixen que aquest procés no pot portar-se a terme de manera precipitada, alguns dels noms més sonats de la formació ja estan movent fitxa per ocupar el cobejat càrrec. L’exministra de l’Interior Suella Braverman i l’exministra de Comerç Kemi Badenoch parteixen com a favorites en una carrera que s’allargarà previsiblement durant mesos i que amenaça d’obrir noves ferides.

Sunak va anunciar la seva intenció de deixar el lideratge del partit quan s’iniciï el procés per succeir-lo, sense fixar dates, però ha evitat per ara deixar pas a una direcció provisional i ha mantingut el seu càrrec com a cap de l’oposició. En la seva primera intervenció a la Cambra dels Comuns després de les eleccions, el líder conservador va tornar a assumir la responsabilitat de la derrota. "És important que el Partit Conservador es reconstrueixi després de 14 anys en el Govern. Ara prendrem el rol crucial d’exercir com a oposició oficial, una cosa que farem amb professionalitat, efectivitat i humilitat", va assegurar dimarts passat en la sessió inaugural de la nova legislatura. Qui serà la persona encarregada de liderar l’oposició encara és una incògnita.

La gran preocupació dins del partit és que les batalles internes deteriorin encara més una imatge ja per si mateixa desgastada després de més d’una dècada en el Govern. La decisió de Sunak de mantenir per ara el lideratge dels tories respon a la seva voluntat de manejar els temps i a la seva intenció que es calmin les aigües. Per ara el focus està posat a avaluar els errors de la campanya i en l’assumpció de responsabilitats –segons el mitjà Politico, Sunak va cridar un a un els 175 membres del partit que van perdre el seu escó al Parlament per demanar-los disculpes–, però tant Braverman com Badenoch ja han donat mostres de les seves intencions i han ofert un aperitiu del que pot passar en els pròxims mesos.

La tensió entre les dues potencials candidates ha anat en augment després de la filtració al diari The Times del contingut d’una reunió dels alts càrrecs del Partit Conservador en la qual Badenoch va carregar contra Sunak i va destacar alguns dels seus principals errors durant la campanya, entre els quals la sortida precipitada dels actes de commemoració del Dia D a França o l’escàndol de les apostes sobre la data electoral, en el qual es van veure involucrades persones pròximes a l’ex primer ministre. En aquesta mateixa trobada, l’exministra de Comerç va atribuir a una "crisi nerviosa" les declaracions incendiàries de Braverman en els dies previs i posteriors a les eleccions.

Badenoch va lamentar la filtració del contingut de la reunió a la premsa i va demanar honestedat als membres del seu partit. "En el Govern assentim massa a la sala i discutim massa a fora. Aquesta cultura ha de canviar. Hem de ser sincers els uns amb els altres en privat i estar units en la direcció que prenguem després", va assegurar dimecres a través de les xarxes socials. Un missatge a què Braverman no va trigar a respondre: "M’agradaria saber si Kemi creu que estic tenint un atac de nervis en públic. Kemi i la resta del Govern van portar el partit al desastre. La negativa a assumir responsabilitats és l’arrel del nostre problema".

Altres possibles candidats

Notícies relacionades

Els primers intercanvis públics entre les dues potencials candidates són una mostra de la deriva autodestructiva a la qual s’apropa el Partit Conservador. Una cosa que altres dels rostres més visibles de la formació tracten d’evitar, inclòs l’exministre de l’Interior James Cleverly, que va alertar dels riscos de les lluites internes i els assenyalaments. Cleverly, associat al sector moderat del partit, és un altre dels possibles candidats a succeir Sunak, a més de l’exsecretari d’Estat de Seguretat Tom Tugendhat i l’exsecretari d’Estat de Migració Robert Jenrick. Segons una enquesta de YouGov realitzada aquesta setmana a membres del partit, Badenoch parteix com a favorita amb un 31% dels suports, davant el 16% de Braverman.

Però més enllà dels noms, la qüestió més important és quin sector del partit aconseguirà el lideratge. Braverman, associada a l’ala dura, aposta per un discurs contra la immigració que ajudi a frenar l’auge del partit de dreta populista Reform UK, mentre que Badenoch manté un perfil més moderat que la de la seva principal rival. Els membres del partit donen per fet que no serà almenys fins al pròxim congrés nacional, a finals de setembre, quan es decideixi el successor de Sunak, però els principals candidats ja estan esmolant els ganivets per a una batalla que es preveu llarga i accidentada.

Temes:

Govern Focus