Els països nòrdics i bàltics amenacen de deixar sol Orbán a la UE

Retreuen al líder hongarès els seus viatges a Rússia i la Xina i la seva trobada amb Trump

Els països nòrdics i bàltics amenacen de deixar sol Orbán a la UE
1
Es llegeix en minuts
Gemma Casadevall
Gemma Casadevall

Corresponsal a Berlin

ver +

Els països nòrdics i bàltics estudien restringir les relacions amb Hongria, país que exerceix la presidència de torn del Consell Europeu, pel malestar pels viatges del seu primer ministre, Viktor Orbán, a Moscou i Pequín, així com la seva trobada amb l’expresident nord-americà i candidat republicà a la Casa Blanca, Donald Trump. Alemanya, per la seva banda, ha alertat de les conseqüències de la presumpta "missió de pau" del líder hongarès per al conjunt del bloc comunitari.

"Estem al dia 12 [del semestre de presidència hongaresa] i ha provocat ja molts danys sobre el terreny", resumia un portaveu de la ministra d’Afers Estrangers germànica, Annalena Baerbock, sobre la sèrie de "viatges sorpresa" empresos pel seu compte i risc per Orbán. El llenguatge de Berlín és bastant més explícit que les més advertències de Brussel·les per insistir que el líder hongarès no va acudir a Moscou ni a Pequín ni molt menys a la residència de Trump a Florida com a "representant" de la UE.

Notícies relacionades

Des de l’1 de juliol

Hongria va assumir la presidència de torn del Consell Europeu l’1 de juliol i Orbán va sorprendre els seus socis amb una "missió de pau" no consensuada i més pròxima a la línia de Vladímir Putin i de Trump que de la UE o l’OTAN. Un dia es va desplaçar a Kíiv per reunir-se amb l’ucraïnès Volodímir Zelenski, al següent ho va fer a Moscou i després va continuar cap a Pequín. Aquestes visites van culminar dijous amb l’escapada per veure’s amb Trump, al tancament de la cimera de l’OTAN a Washington presidida per Joe Biden.