Tres finalistes per acompanyar Trump

Els senadors J. D. Vance i Marco Rubio i el governador Doug Burgum són els noms amb més opcions a aspirar a ser vicepresident de l’exmandatari si aquest torna a la Casa Blanca. El líder confia cada vegada més que aconseguirà una gran victòria si Biden continua en la contesa.

Tres finalistes per acompanyar Trump
3
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

Donald Trump ha convertit la selecció de qui l’acompanyarà en les paperetes del novembre com a candidat republicà a vicepresident en un dels seus espectacles. Però també espera a veure com evoluciona l’aguda crisi de confiança en què es troba qui, de moment, és el seu rival, Joe Biden, la candidatura del qual està qüestionada i a la corda fluixa pels dubtes sobre les seves capacitats als 81 anys.

Trump ha afirmat que li agradaria presentar el seu elegit en la convenció republicana que arrenca dilluns a Milwaukee (Wisconsin). Però pot ser que vegi l’oportunitat de treure més partit a fer l’anunci abans, potser avui en un acte electoral a Pensilvània o en qualsevol moment a Truth Social, la seva xarxa social.

La seva decisió es podria veure afectada pel que passa amb Biden i l’actual vicepresidenta demòcrata, Kamala Harris, però de moment la llista dels tres finalistes la domina el senador d’Ohio J. D. Vance, per a molts el favorit, més encara atès que Trump està cada vegada més confiat que aconseguirà una gran victòria si Biden sobreviu com a candidat. Però en l’equació també entren el senador de Florida Marco Rubio i el governador de Dakota del Nord, Doug Burgum. I hi ha cinc noms més.

Només quatre anys més

Pot ser extremadament rellevant qui sigui el número 2 de Trump, que té 78 anys i després d’haver passat ja per la presidència està limitat a només quatre anys més en el càrrec. En un Partit Republicà que ell domina de manera absoluta i indiscutible i amb una base entregada devotament, amb un culte a la seva persona sense parió en la política nord-americana recent, amb la seva elecció podria estar marcant la seva aposta per a la línia successòria en el partit (i també qui l’hauria de rellevar si li passés alguna cosa mentre ocupa el Despatx Oval).

En aquesta idea que Trump estarà donant forma al futur del partit ningú sembla més ben situat per ser el seu elegit que Vance, i no només per la seva edat (complirà 40anys a l’agost). Aquest antic marine i graduat de Yale va saltar a la fama nacional pel seu llibre Hillbilly, una obra després convertida en pel·lícula que bevia de les seves pròpies experiències com un nen d’origen humil i mare amb problemes d’addicció. Va arribar a denunciar el "racisme i xenofòbia" de Trump, però el 2020 el va votar i avui és un dels pocs escuders més lleials al Congrés. Els crítics indiquen la seva falta d’experiència.

Notícies relacionades

L’opció de Marco Rubio podria guanyar punts si Trump no estigués tan confiat en una àmplia victòria al novembre. Amb les seves arrels cubanes, podria ajudar-lo a reforçar els avenços que està aconseguint entre votants llatins i d’altres minories. Rubio és, a més, un polític amb influència en la part del Partit Republicà que manté certs ecos de l’antic aparell.

El tercer candidat és el governador de Dakota del Nord, actualment en el seu segon mandat. Burgum es va enfrontar a Trump aquest any en les primàries però va abandonar després dels caucus d’Iowa i es va entregar activament i visiblement al suport a l’expresident, a qui també va mostrar en persona el seu suport durant el judici a Nova York. Burgum aportaria experiència executiva i, amb una gran fortuna creada com a emprenedor en el sector de la tecnologia i connexions a elits econòmiques, podria ser un pont a grans donants i impulsar el finançament d’una campanya que s’anticipa que serà la més cara de la història.