Israel mata més de 90 persones a Gaza en un atac contra dos líders de Hamàs

Les autoritats palestines denuncien la matança al camp de refugiats d’Al-Mawasi, un indret que l’Exèrcit israelià havia assenyalat com a "zona segura" per als desplaçats

Israel mata més de 90 persones a Gaza en un atac contra dos líders de Hamàs
4
Es llegeix en minuts
Irene Benedicto
Irene Benedicto

Redactora d'Internacional

ver +

El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, va prometre que la guerra no acabaria fins a alliberar tots els ostatges i fins a "eliminar Hamàs", un segon objectiu l’ambició del qual havia començat a ser posada en qüestió el vuitè mes de conflicte. Però ahir, com un cop a la taula, Israel va bombardejar un camp de refugiats al·legant que allà s’amagaven dos dels "artífexs" dels atacs del 7 d’octubre. Almenys 90 palestins van morir i 289 més van resultar ferits, segons les dades de les autoritats de Gaza al tancament d’aquesta edició, tot i que mitjans de comunicació palestins ja elevaven la xifra a més de 100.

L’Exèrcit israelià va donar a conèixer els noms propis dels esmentats líders, però no va confirmar si els havia matat: les Forces de Defensa d’Israel "van colpejar Mohammed Deif i Rafa Salama, comandant de la Brigada Khan Yunis de Hamàs, que són dos dels autors intel·lectuals de la massacre del 7 d’octubre". De fet, les autoritats palestines posaven en dubte que els dos líders militars haguessin resultats afectats en l’atac aeri i fins i tot que es trobessin al lloc bombardejat. Netanyahu, que va comparèixer en roda de premsa, va admetre a última hora de la tarda que no tenia "claredat absoluta" d’haver arribat als seus dos objectius militars.

No hi ha zona segura

L’atac es va produir en el camp refugiats d’Al-Mawasi, a l’oest de la ciutat de Khan Yunis, que Israel havia declarat prèviament com a zona "segura", però després de l’atac es va referir a ella com a "zona assetjada de Hamàs" on "la majoria de les persones eren militants". Hamàs va qualificar el comunicat israelià de "fals" i va defensar que durant l’atac van morir "civils indefensos". L’Oficina Governamental de Mitjans de Comunicació de Gaza va afirmar que Israel està difonent "mentides i rumors" per mirar de "desviar l’atenció de l’horrible crim".

Amb l’ona expansiva de les bombes, els palestins desplaçats van veure sortir volant les seves tendes de campanya, i fins i tot van descriure cadàvers i parts de cossos escampats per terra, segons testimonis recollits per l’agència Reuters. Organitzacions humanitàries sobre el terreny asseguren que el seu personal d’emergències està sent blanc d’aquests atacs mentre fan la seva feina.

L’home més buscat

L’objectiu que al·legava Israel per justificar l’atac era el cap militar de Hamàs a Gaza, Mohamed Deif, número dos del grup islamista a la Franja. El seu nom de guerra Deif significa convidat en àrab per estar sempre fugint allotjat en cases alienes. És considerat un dels homes "més buscats" per l’Exèrcit israelià des de fa gairebé 30 anys, acusat de múltiples assassinats de civils i militars israelians. Després dels atacs del 7 d’octubre, Deif va publicar una gravació d’àudio reivindicant l’assalt.

Aquest químic de 66 anys va néixer en el camp de refugiats de Khan Yunis després que els seus pares arribessin allà expulsats per les milícies sionistes a finals dels anys 40. Es va unir a Hamàs abans d’acabar la carrera a la Universitat Islàmica de Gaza i va fer de la lluita armada el seu mode de vida.

El seu nom apareix en les llistes negres dels "terroristes més buscats" als EUA des del 2015 i a la Unió Europea des del 2023. El maig d’aquest any, el Tribunal Penal Internacional va sol·licitar ordres de detenció contra Deif i alguns altres dirigents de Hamàs i Israel. Deif ha sobreviscut almenys a set intents d’assassinat israelians. La seva dona, el seu fill de 7 mesos i la seva filla de 3 anys sí que van morir en un atac aeri israelià el 2014.

Dissabte sagnant

Molts dels ferits en l’atac, entre ells dones i nens, van ser traslladats a l’Hospital Nasser, que, segons els seus responsables, estava desbordat després de l’atac. "L’hospital està ple de pacients, de ferits, no trobem llits per a la gent", va declarar Atef al-Hout, director del centre sanitari. El que fins avui era l’únic hospital que continuava funcionant al sud de Gaza es declarava ahir "no funcional" a causa de la intensitat de l’ofensiva israeliana i a la greu escassetat de subministraments mèdics.

Notícies relacionades

El portaveu de la Presidència de l’Autoritat Nacional Palestina, Nabil Abu Rudeineh, va responsabilitzar els Estats Units de l’atac per l’ajuda militar que continua enviant per perpetrar el que va qualificar de "massacre" i "genocidi" del poble palestí. El Govern nord-americà "insisteix a violar totes les resolucions de legitimitat internacionals mantenint el seu suport militar i financer a aquesta ocupació", va recollir l’agència oficial de notícies palestina, Wafa.

Mentrestant, a la ciutat de Gaz, un altre atac també ahir en una sala d’oració durant la pregària de migdia en el camp de desplaçats Shati va causar almenys 17 morts més. Aquests dos atacs deixen el balanç d’un dissabte fatídic que eleva el càlcul oficial de víctimes fins a almenys 38.443 palestins morts i 88.481 ferits.