Sectors ultres ideen un pla iliberal per a un segon mandat de Trump

Proyect 2025, iniciativa de la Heritage Foundation, fa ombra al vague i moderat programa que el republicà va dissenyar per a la convenció

El expresidente Donald Trump durante un mitin en Doral, Florida, el pasado 9 de julio.

El expresidente Donald Trump durante un mitin en Doral, Florida, el pasado 9 de julio. / GIORGIO VIERA / AFP

5
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

Poques vegades un volum de 900 pàgines de propostes polítiques i detallats plans per a totes les agències del Govern es col·loca en el centre d’una conversa nacional o es fa viral. Als EUA, quan falten menys de quatre mesos per a les eleccions presidencials, això és el que passa amb el Project 2025.

Aquesta iniciativa creada sota la batuta del poderós laboratori d’idees ultraconservador Heritage Foundation amb la cooperació d’un centenar d’altres organitzacions, grups i assessors crea un esgarrifós full de ruta per a un potencial segon mandat de Donald Trump. Un mapa que el republicà podria recórrer per transformar de forma radical els EUA, el seu Govern i la vida de tots els seus ciutadans.

Amb propostes polítiques, esborranys d’ordres executives, informes i plans de transició, el Project 2025 proposa una extensió sense precedents del poder presidencial.

Aquesta ampliació, que des del mes passat es fa més perillosa per la decisió del Tribunal Suprem de dotar d’immunitat tots els actes oficials, inclou des de la demolició de salvaguardes del sistema democràtic suprimint poders al Congrés fins al final de la independència de què des del Watergate s’ha intentat dotar el Departament de Justícia. D’aquesta manera, s’obre la porta al seu ús polític per perseguir rivals polítics i oposició.

Purga de funcionaris

Manifest ideològic guiat per principis de nacionalisme cristià blanc però també guia pràctica, el Project 2025 posa un dels seus focus en la demolició de l’Estat administratiu i en la reconfiguració del Govern federal.

Planteja una purga de funcionaris que creuen que poden dificultar un segon mandat de Trump i la substitució d’aquests 50.000 llocs civils amb proteccions per partidistes lleials –cosa que Trump ja va intentar al final del seu primer mandat amb una ordre executiva que va anul·lar Joe Biden a l’arribar a la Casa Blanca–. Fins i tot s’ha creat una espècie de LinkedIn conservador per reclutar i formar aquest "exèrcit" disposat a seguir el president.

La llista d’objectius fa por. Planteja, per exemple, eliminar el Departament d’Educació o l’Administració Nacional Oceànica i Atmosfèrica que segueix el canvi climàtic. Però, a més, el Project 2025 posa el nacionalisme cristià en totes les facetes del Govern i va més lluny del que ha anat mai el moviment conservador.

Respecte a l’avortament, per exemple, trauria l’autorització de la píndola abortiva mifepristona, trauria els anticonceptius i la píndola de l’endemà de la cobertura en assegurances mèdiques amb subsidis públics i establiria també una base de dades de tots els avortaments al país, ja siguin induïts o naturals.

Atenció no volguda

Des que el Project 2025 va veure la llum fa més d’un any, van començar a fer sonar les alarmes acadèmics, grups que treballen en favor de la democràcia i articles de premsa, però durant les últimes setmanes l’atenció s’ha anat globalitzant. I ara, a les portes de la convenció republicana que arrenca demà a Milwaukee (Wisconsin) i on Trump serà formalment nominat, el Project 2025 acapara tots els focus que no s’emporta la crisi oberta al voltant de la candidatura de Joe Biden entre els demòcrates.

És una atenció més que indesitjada per a Trump, que, en una campanya molt diferent de la de 2016 i fins i tot de la del 2020, és ara un candidat molt més organitzat, disciplinat i calculador i, com adverteixen veus progressistes, "està fent campanya per guanyar d’una manera perillosament coherent". El seu objectiu de cara a la convenció era que la mirada es dirigís cap al programa del partit, un document de tan sols 16 pàgines i 20 punts que és ple de vaguetats.

Aquest programa, que es llegeix gairebé com un dels seus mítings i en què la seva empremta és evident (ell mateix l’ha llegit i editat), comença amb la promesa de segellar la frontera i emprendre l’operació "més gran de deportació" d’immigrants de la història dels EUA, i també la deportació de "radicals pro Hamàs".

És raquític en detalls i, per exemple, planteja sense propostes idees com "acabar amb la inflació" o, en política exterior, prevenir la tercera guerra mundial i restaurar la pau a Europa i el Pròxim Orient.

També promet que "no es retallarà ni un centau de la seguretat social i del Medicare", la sanitat pública per a la gent gran. Al mateix temps, també dona suport als aranzels.

Tot i que inclou elements que s’han fet vitals per als conservadors, com l’atac a tots els programes d’inclusió, diversitat i igualtat, a la teoria crítica de la raça o als drets dels transgèneres, també mostra la consciència de Trump de què li pot fer mal electoralment. Respecte al 2016 ha eliminat, per exemple, la condemna a la legalització del matrimoni homosexual per part del Suprem el 2015.

Menys referències a l’avortament

Sobretot, el programa ha descafeïnat significativament les referències a l’avortament. Aquesta vegada no es demana una esmena constitucional per donar drets a embrions o fetus ni es demana un veto nacional a l’avortament: el Suprem va eliminar la protecció federal d’aquesta pràctica i la seva regulació ha tornat als estats (el 2016 es demanava després de 20 setmanes de gestació i l’anomenat moviment provida vol ara un veto nacional al cap de 15 setmanes).

Tant l’aparent moderació com la falta de concreció i la vaguetat és una intel·ligent maniobra política de Trump, que com menys proposi expressament més possibilitats té de no espantar votants més moderats. Però el seu esforç s’ha fet miques davant l’atenció al Project 2025, una atenció a la qual ell mateix ha fet guanyar tracció a l’intentar desvincular-se de la iniciativa.

Ho va fer just després que es fessin virals unes declaracions que Kevin Roberts, el president de Heritage, va fer al pòdcast de Steve Bannon. "Estem en procés de la segona revolució nord-americana", va dir Roberts, i va afegir una cosa que és difícil no llegir com una advertència de violència: "No es vessarà sang, si l’esquerra ho permet".

"No en sé res"

Notícies relacionades

"No sé res del Project 2025", va reaccionar hores després Trump a les xarxes socials. Alhora, es va mostrar "en desacord amb algunes coses" que proposa i va arribar a dir que "algunes són absolutament ridícules i pèssimes".

Fins divendres seguia amb el seu exercici de distanciament. "No l’he vist, no sé qui n’està al càrrec i, a diferència del nostre programa republicà, no hi tinc res a veure", va tornar a insistir.