Els infants, objectiu militar de Rússia a Ucraïna

Els míssils llançats contra un hospital infantil de Kíiv dilluns constitueixen l’últim d’una sèrie d’atacs contra instal·lacions sanitàries i educatives escollides de manera conscient

Els infants, objectiu militar de Rússia a Ucraïna
2
Es llegeix en minuts
Irene Benedicto
Irene Benedicto

Redactora d'Internacional

ver +

Quan Vsevolod va arribar al que abans havia sigut un hospital, no quedava absolutament res. Els infants supervivents, alguns d’encara acompanyats d’un adult, subjectaven les maletes que havien portat a aquest hospital infantil de Kíiv per tractar malalties greus que només allà podien arribar a tenir cura. Alguns havien arribat de molt lluny, en un extens país on, fins i tot en condicions normals, pot costar més de 12 hores arribar a la capital. Entre runa i vidres trencats, les famílies buscaven amb la mirada una resposta, amb l’esperança de ser evacuats cap a un altre centre mèdic.

"Era una escena aterridora. Aquests nens, entre ells pacients oncològics, necessiten cures les 24 hores del dia", diu a EL PERIÓDICO el portaveu de Save the Children a Ucraïna, Vsevolod Prokofiev. "Escoles i hospitals són objectius militars, i continuem sense conèixer el nombre exacte de nens separats de les seves famílies", afegeix.

L’atac de dilluns, que va deixar almenys 44 morts, és l’últim dels exemples de com la infància no és un mer dany col·lateral sinó que s’ha convertit en blanc de l’Exèrcit rus a Ucraïna.

Més enllà de l’ús indiscriminat d’armes d’ampli abast en zones molt poblades, que maten milers de civils entre els quals hi ha infants, l’ONU també va certificar l’endemà d’aquest atac que va ser clarament intencionat: l’hospital es va desplomar per l’impacte directe d’un míssil rus. És el centre mèdic enderrocat número 447 des de l’inici de la invasió el febrer del 2022. Més de 3.790 escoles han sigut malmeses o destruïdes des d’aleshores. I els orfenats han sigut buidats.

"No hi ha cap lloc segur per als nens a Ucraïna", diu a aquest diari Munir Mammadzade, representant a Ucraïna de l’UNICEF. L’organització ha registrat 2.041 infants morts o ferits en els últims dos anys i mig d’ofensiva, però insisteix que saben que la xifra real és molt més alta. L’estimació de les deportacions forçoses, segons un informe de la Unió Europea, es xifraria ja en més de 20.000 nens i són 10 vegades més els desapareguts, segons el Govern ucraïnès.

Crim contra la humanitat

"Els nens estan sent un objectiu indiscutible", assenyala a EL PERIÓDICO Olena Rozvadovska, cofundadora de Voices of Children, membre de la xarxa internacional Eurochild. "Els utilitzen com a ostatges, al·legant evacuació humanitària a camps infantils a Rússia", afegeix.

Des d’abans de l’inici de la guerra, Rússia va transportar infants d’orfenats ucraïnesos, que no sempre són orfes, de manera massiva i forçosa a través de presumptes corredors humanitaris fins a l’altre costat de la seva frontera. Allà, desenes d’ells estan sent donats en adopció, en un sol dia, des d’un mateix centre.

Notícies relacionades

El president rus, Vladímir Putin, va adaptar la llei per tal d’accelerar el procés. Els pares adoptius, afins al Kremlin, reben des d’aleshores una quantitat molt per sobre del salari mitjà al país com a compensació per fer-se càrrec del menor.

Els nens reben passaport rus, amb un nom diferent del seu, que impossibilita la traçabilitat de les seves famílies biològiques. "Són crims de guerra i contra la humanitat", diu a aquest diari Ewelina Ochab, jurista en l’Institut de Drets Humans de l’Associació Internacional d’Advocats i pionera en la lluita perquè aquests casos es reconeguessin com a deportació i trasllat il·legal d’infants d’un territori ocupat al propi.