González Pons i Javi López repeteixen com a vicepresidents

El dirigent socialista serà el primer català que ocupa un lloc a la Mesa de l’Eurocambra en els últims deu anys

González Pons i Javi López repeteixen com a vicepresidents

González Pons i Javi López repeteixen com a vicepresidents

2
Es llegeix en minuts
Carlota Camps
Carlota Camps

Redactora especialitzada en Parlament i política catalana

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Gisela Boada
Gisela Boada

Redactora

ver +

El popular Esteban González Pons i el socialista Javi López seran elegits vicepresidents del Parlament Europeu la setmana vinent. Els dos han sigut designats pels seus partits en reunions internes i seran proposats davant el ple de constitució de la cambra del 16 de juliol, que haurà d’escollir fins a 14 vicepresidents.

Segons ha pogut saber EL PERIÓDICO, Illa ha oficialitzat la candidatura de López durant el consell nacional del partit que es va celebrar ahir a Barcelona. Per al PSC, es tracta d’una decisió de pes, ja que els vicepresidents europeus són els que poden permetre parlar en català al ple. A més, feia més de 10 anys que un català no aconseguia un lloc a la Mesa de l’Eurocambra. L’últim va ser Alejo Vidal-Quadras per al PP.

López va ser el candidat del PSC en les eleccions europees per tercera vegada consecutiva i número tres en la llista del PSOE. Els socialistes catalans ja van dipositar la seva confiança en ell en els comicis del 2014 i 2019, i en aquesta nova legislatura fan un pas més i el situaran en una de les vicepresidències de la cambra europea.

Després de liderar les joventuts socialistes, va ser elegit per primera vegada candidat europeu quan tenia 28 anys. En aquell moment es va convertir en el representant més jove que va obtenir un escó en aquests comicis i ara acumula ja més de deu anys d’experiència en aquesta institució, prou temps per ser considerat un dels veterans de Brussel·les.

Qui també repeteix per tercera vegada escó del Parlament Europeu i assumirà la vicepresidència pròximament és el popular González Pons, segons va poder confirmar aquest diari. El valencià és un dels homes de confiança del president del PP, Alberto Núñez Feijóo, i té una dilatada experiència a Brussel·les. De fet, la seva posició a l’Eurocambra el va situar com a actor important en la negociació per a la renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), que va tenir la intermediació de la Comissió Europea.

Notícies relacionades

En la legislatura passada va exercir de vicepresident primer del PPE i des de l’arribada de Feijóo el 2022, ha estat al capdavant de la vicesecretaria Institucional del partit, exercit els assumptes relacionats amb política exterior i sent interlocutor amb Manfred Weber, president del PPE.

Els populars ja van avisar abans de les eleccions europees que la seva figura estava pensada per a llocs de més rang després dels comicis, al descartar-lo ja durant els primers dies com a número u, ja que va acabar ocupant la catalana Dolors Montserrat.