Tiroteig que voreja el magnicidi

La jornada hauria d’haver sigut un bany de masses per a Trump a la petita localitat de Butler, a Pensilvània, una zona desindustrialitzada castigada per l’atur. Però l’atac contra l’expresident republicà va desencadenar el pànic, amb crítiques a l’actuació dels serveis secrets.

Tiroteig que voreja el magnicidi
3
Es llegeix en minuts
Irene Benedicto
Irene Benedicto

Redactora d'Internacional

ver +

Desenes de milers de persones es van concentrar en un recinte que usualment acull fires de grangers a l’oest de l’estat de Pensilvània, un feu fidel a l’expresident Donald Trump. La petita localitat de Butler, situada a 50 quilòmetres de Pittsburgh, va ser triada per al míting estel·lar en la vigília de la seva nominació oficial com a candidat a la presidència del Partit Republicà. No és casual: és una zona que antany va ser el motor econòmic del país i que ha quedat desindustrialitzada, colpejada per l’atur i el desemparament. Trump buscava un bany de masses.

La tarda era sufocant i els ànims dels assistents estaven ben caldejats, en un ambient gairebé propi de la festivitat del 4 de juliol. Amb banderes dels Estats Units per tot arreu . El públic es va rendir al seu ídol al sortir a l’escenari i el va victorejar quan va pronunciar l’eslògan que portava a la seva gorra vermella: "Fem Amèrica gran una altra vegada".

Primer esclat

Feia poc que havia començat el seu discurs i just quan parlava contra la immigració, es va sentir un esclat. Els espectadors es van ajupir perquè coneixen els protocols en cas de tirotejos. Els agents del Servei Secret es van abalançar sobre Trump per protegir-lo amb el seu propi cos.

Diversos testimonis van assegurar després que van alertar les autoritats d’un home sospitós abans que el míting comencés. Ryan Knight, va ser un d’ells: "Quan estava assegut allà, un home va dir: ‘Déu meu, té una arma’", va explicar Knight als periodistes sobre el terreny. Altres testimonis van narrar com, segons abans de l’atac, van sentir moviment dels franctiradors apostats a les teulades amb la missió de protegir l’expresident, que van apuntar cap a un terrat fora del recinte firal. Un vídeo publicat per un mitjà local mostra el presumpte autor dels trets en un terrat sostenint un rifle, fet que ha promogut la crítica contra els Serveis Secrets i la seva falta d’actuació preventiva.

El cert és que, quan va esclatar el tiroteig, els franctiradors van dirigir el foc cap a una direcció precisa: a un costat de la tribuna, en direcció a un edifici i una torre d’aigua situats als afores de la granja. El que van seguir van ser segons d’histèria, plors i crits. Policies i militars van saltar a l’escenari i van apuntar cap al públic a l’expectativa de si hi havia una segona ronda de trets.

No es veia Trump, només una melé dels agents de vint-i-un botó i amb ulleres fosques. Els assistents no sabien si estava viu o mort. Van passar 13 segons eterns fins que l’expresident va reemergir. Es va posar dret amb l’ajuda dels serveis secrets que l’assistien i el miraven de cobrir en cercle perquè no quedés exposat. Ell es va obrir pas, i el públic li va veure el rostre amb sang. La que podia haver sigut la principal imatge de debilitat de l’expresident va fer un gir en un moment de lucidesa. Va aixecar el puny.

Clamor popular

L’adrenalina va pujar entre la multitud que se sabia supervivent i que va respondre al seu líder amb un "¡U-S-A! ¡U-S-A!". Van sorgir els mòbils per sobre dels caps de la multitud, i Trump semblava resistir-se lleument al moviment impertorbable de les forces de l’ordre que el van introduir en un tot terreny fosc que el va traslladar al seu club de golf a Nova Jersey.

Notícies relacionades

L’FBI va identificar l’autor dels trets com Thomas Matthew Crooks, de 20 anys, i de la pròxima localitat de Bethel Park, a una hora al nord. El noi estava inscrit com a republicà, tot i que havia fet una donació als demòcrates, de tan sols 15 dòlars, quan tenia 17 anys. L’atacant "va efectuar múltiples trets a l’escenari des d’una posició elevada fora del míting" abans de ser "neutralitzat".

Mentre tot això passava, a dos sectors diferents del vast recinte cridaven que hi havia persones a terra i amb sang. Van treure almenys quatre persones en braços i inertes. A banda de l’atacant, un assistent va morir i dos més es troben greument ferits. Aquestes quatre persones corrents van passar a ser les víctimes reals de bales perdudes que els van convertir en danys col·laterals de l’escalada de violència que viu la política del seu país.