Trump, ¿invencible?

El expresidente Donald Trump

El expresidente Donald Trump / EP

1
Es llegeix en minuts
Rafael Vilasanjuan
Rafael Vilasanjuan

Periodista

ver +

L’atemptat fallit contra Donald Trump i els dubtes dels demòcrates sobre la capacitat de Joe Biden per fer-li front només poden acostar més la tornada de l’expresident a la Casa Blanca. Després d’un intent d’assassinat que engrandeix la seva figura com a víctima, la qüestió és encara més urgent ¿Té força Biden per guanyar-lo al novembre? El tema no és si l’actual president té una malaltia cognitiva, el problema és que el debat amb Trump el va deixar KO, va demostrar que té llacunes i es va veure que ja no té la rapidesa ni l’agilitat mental que la gent espera d’un càrrec tan exigent.

Notícies relacionades

L’agenda demòcrata ha saltat pels aires. Mentre ell es nega a renunciar-hi i augmenten els dubtes sobre la capacitat del president, la política va al ralentí. Costa pressionar Israel per arribar a un alto el foc. Tant Benjamin Netanyahu com Vladímir Putin saben que si Trump accedeix a la Casa Blanca tindran un aliat en les seves croades. Ara sembla invencible. Mentre s’aclareixen els motius de l’intent d’assassinat, la seva victòria a escala global anuncia convulsions: Europa es quedarà més aïllada i als EUA suposaria la revenja d’un animal ferit.

Cal condemnar l’atemptat, però la seva victòria ens afecta a tots. Per això potser no és Biden, gran i dubitatiu, qui ha de prendre la decisió, però el partit l’hauria de forçar a renunciar-hi. El problema és que a hores d’ara no hi ha gaires candidats demòcrates a l’altura. La vicepresidenta Kamala Harris no aconsegueix prou simpaties; el governador de Califòrnia, Gavin Newsom, la joia demòcrata, no tindria temps per donar a conèixer el seu perfil i la seva proposta. Les enquestes diuen que només Michelle Obama podria guanyar a Trump, però ja ha reiterat que no té cap aspiració presidencial. El caos s’ha instal·lat en el bàndol demòcrata i l’atemptat no ha fet més que embrutar un aire ja molt enrarit. Per això la decisió no pot esperar: Biden ¿sí o no? Perquè amb el debat centrat en ell, Trump recorre una autopista al poder mentre els demòcrates avancen a pas de taca-taca.

Temes:

Israel Joe Biden