Von der Leyen negocia amb els grups per assegurar-se la reelecció

Liberals i socialdemòcrates han posat condicions per recolzar la candidata conservadora / Podria comptar també amb els vots dels Verds

Von der Leyen negocia amb els grups per assegurar-se la reelecció
2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

A la travessa d’Ursula von der Leyen (65 anys) només hi ha aquesta vegada un número que porta premi, el 361. Són els vots que necessitarà assegurar-se dijous vinent en el ple del Parlament Europeu per ser reelegida presidenta de la Comissió Europea. La candidata del Partit Popular Europeu (PPE) fa tres setmanes que fa campanya, reunint-se amb els diferents grups polítics i intentant aconseguir la seva confiança per esgarrapar tots els vots possibles en una votació que no té assegurada per endavant.

A priori els números estan a favor seu. Els tres partits que van recolzar el nou repartiment de poder a les institucions europees superen el llindar necessari amb 401 vots dels 720 de l’hemicicle: 188 del PPE, 136 dels socialdemòcrates i 77 dels liberals de Renew. Però l’experiència demostra que res està guanyat –el vot és a més secret– i al seu equip són conscients que no tots els parlamentaris dels tres grups estan disposats a recolzar-la.

És el que va passar el 2019, quan va obtenir el càrrec amb només nou vots de marge. Per evitar una votació d’infart, Von der Leyen ha estat festejant també els Verds, els 53 escons dels quals li podrien donar el marge que necessita. Al seu radar també figuren els ultraconservadors d’ECR que lidera Giorgia Meloni –78 escons–, tot i que recolzar-s’hi –tenen previst reunir-se la setmana vinent– li podria costar suports entre els ecologistes i els progressistes, que esperen veure reflectides les seves prioritats en el seu discurs.

"No serà un xec en blanc"

Els socialdemòcrates, els liberals i els verds li han transmès que el seu suport "no serà un xec en blanc". Els socialdemòcrates volen que es comprometi a nomenar un comissari d’habitatge, continuar amb el pacte verd, una economia social i invertir en seguretat i defensa.

El suport dels liberals també estarà condicionat. Per a la cap de files de Renew, Valerie Hayer, és "imperatiu" que rebutgi cooperar amb l’extrema dreta i enforteixi el mecanisme de l’estat de dret, implementi el pacte migratori i rebutgi qualsevol retrocés del pacte verd. Els Verds, per la seva banda, han posat l’accent en "construir una majoria democràtica i proeuropea que recolzi Ucraïna, construeixi un futur competitiu amb el Pacte Verd i defensi l’Estat de dret", apuntava Terry Reintke, copresidenta d’aquest grup.

Notícies relacionades

Si no aconsegueix els 361 vots necessaris, l’alemanya quedaria fora de joc i els líders de la UE haurien de proposar un nom alternatiu en un mes. Han anunciat que no recolzaran la seva reelecció l’Esquerra Europea i els Patriotes per Europa de Viktor Orbán. "Està clar que Patriotes per Europa no votaran la candidata del Consell Europeu. Encarna tot el que ha anat malament en l’última legislatura", ha avisat el portaveu del grup, Alonso de Mendoza.

"Si Ursula von der Leyen fracassa, ens arrisquem a trobar-nos en una Europa molt inestable", deia el cap de files dels populars, Manfred Weber. Dimarts, els diputats hauran d’elegir el president del Parlament, lloc en què repetirà durant els pròxims dos anys i mig, fruit del pacte entre les tres grans forces, la conservadora maltesa Roberta Metsola.