Commoció als Estats Units

Giuliani: "Fa 35 anys que Biden és un criminal i tinc totes les proves"

L’exalcalde de Nova York assegura que utilitzar "paraules com nazi i final de la democràcia" en relació amb Trump "no respon a la realitat"

«Crec de veritat que Déu li va salvar la vida perquè necessitem el seu lideratge», afirma l’exdirigent

Giuliani: "Fa 35 anys que Biden és un criminal i tinc totes les proves"
5
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

Rudy Giuliani un dia va ser conegut com "l’alcalde d’Amèrica", el mandatari que va projectar la imatge de resiliència de Nova York després dels atemptats de l’11S. Protagonista d’una caiguda en desgràcia estrepitosa i amb caires patètics, als 80 anys viu atabalat per multes milionàries, imputacions amb càrrecs penals i demandes, especialment per la seva feina com a advocat personal de Donald Trump intentant revertir els resultats de les eleccions de l’any 2020. Recentment desposseït de la seva llicència d’advocat al Nova York on abans va ser un efectiu fiscal contra la màfia, s’ha entregat a diverses aventures empresarials, com la venda a internet de cafè, que promociona no només com un producte "excepcional" sinó com un "suport a la causa de la veritat, la justícia i la democràcia nord-americana".

Com tot republicà que es preï, i com totes les figures destacades del partit o els seus voltants que combinen la seva entrega absoluta a Trump i la lleialtat total amb l’explotació per a benefici personal o polític de la seva proximitat al líder, Giuliani ha viatjat a Milwaukee (Wisconsin) per participar en la convenció nacional republicana que arrencava ahir. I en el vol des de Nova York, on anava assegut a la primera fila de la discreta classe business de l’avió al costat d’una dona de mitjana edat, va accedir a contestar a preguntes d’EL PERIÓDICO.

"Durant molt temps he temut el que va passar dissabte, com molts dels meus col·legues, per la retòrica excessiva i gairebé boja sobre un home que conec des de fa 35 anys, que és un home perfectament decent i bo", va dir Giuliani referint-se a l’intent d’assassinat de Trump, un atemptat fallit que ha caigut com una bomba nuclear sobre la política nord-americana i, alhora, ha recarregat d’una potència que es pot demostrar insuperable en Trump i la seva candidatura.

"Utilitzar paraules com nazi i final de la democràcia canvia els sentiments cap a ell i no respon a la realitat. Va ser president durant quatre anys i no va acabar amb la democràcia, la va ampliar", afirmava sense donar detalls de com es va produir aquesta suposada ampliació.

Tocat per la mà divina

Giuliani està molt envellit, al parlar no pot controlar que pel costat esquerre de la barbeta li recorri una reguera de bava i té visibles problemes de mobilitat (a les portes de l’avió li esperava una cadira de rodes, tot i que després recollint les maletes ja caminava pel seu propi peu). I per això potser parla amb admiració total de Trump, com "un líder excepcional" i de caires gairebé heroics. "La seva mostra de valor va ser impressionant, és increïble", deia sobre la reacció dissabte de l’expresident, que va resultar ferit lleu per una bala que li va esquinçar l’orella dreta. "Inicialment pots veure a la seva cara que entén (la gravetat de) el que ha passat, però immediatament va saber el que havia de fer i ho va fer", deia amb referència a l’instint d’aquest Trump de rostre ensangonat i envoltat per agents del servei secret de posar el puny en alt i cridar: "¡Lluiteu, lluiteu, lluiteu!". "És un autèntic líder, entén el lideratge, forma part de qui és".

Giuliani esmentava una intervenció divina en l’ocorregut dissabte, una cosa que fan cada vegada més republicans i fins i tot el mateix Trump i que està augmentant entre els seguidors de l’expresident la dimensió gairebé mística que el veu i retrata com un màrtir i un elegit. "Crec de veritat que Déu li va salvar la vida perquè necessitem el seu lideratge en aquest moment", afirmava. Giuliani també exposava la dualitat que s’ha fet evident des de dissabte entre els republicans: es fan públicament crides a la unitat i, alhora, continua l’assalt implacable contra els demòcrates i, especialment, contra Biden.

"Trump va tenir totes les oportunitats i bones raons per perseguir Hillary Clinton i tots els seus oponents, però va seguir la tradició nord-americana de no fer-ho. Biden ha donat la volta a aquesta tradició i està fent una cosa que és autènticament destructiva: utilitzar el procés penal per a la política, per perseguir judicialment el seu oponent. És el que passa en països del tercer món", deia. "És qüestió de projecció", continuava. "Els demòcrates t’acusen del que ells fan i han destruït en bona mesura moltes de les nostres institucions democràtiques". Quan se li recordava que el mateix Trump parla de perseguir Biden si torna al Despatx Oval, va respondre abans que acabés la pregunta. "El problema és que Biden s’ha inventat els càrrecs contra Trump, però si el Departament de Justícia de Trump persegueix Biden és perquè ell sí que ha comès crims. Ho sé millor que ningú. Jo ho vaig descobrir".

Els negocis del fill de Biden

Notícies relacionades

Era una referència al disc dur de l’ordinador de Hunter Biden, part dels continguts del qual ell va facilitar a The New York Post l’octubre del 2020, obrint una finestra als negocis del fill del president amb Ucraïna i Rússia que des d’aleshores els republicans han utilitzat per acusar el mandatari de tràfic d’influències i corrupció, una cosa que fins ara almenys no han aconseguit provar.

"Biden fa 35 anys que és un criminal professional i tinc totes les proves, puc ensenyar-te-les", deia. "Puc provar com va aconseguir grans quantitats de diners. I en aquest disc dur hi ha una gravació de Hunter dient: ‘Vaig donar la meitat dels meus ingressos durant 30 anys al meu pare’". Al desembre Giuliani va ser condemnat a pagar 148 milions de dòlars a Ruby Freeman i Shaye Moss, la mare i filla que eren treballadores electorals a Geòrgia el 2020 i li van guanyar un cas per difamació per acusar-les d’ajudar Biden cometent frau. Dominion, l’empresa informàtica que els republicans també van acusar de frau, l’ha demandat i Giuliani té tres causes obertes per la seva feina per a Trump per intentar robar les eleccions, incloent càrrecs penals a Arizona i Geòrgia.