El conflicte del Pròxim Orient

Mohammed Deif, el dirigent de Hamàs amb vuit vides

El número dos del comandament militar de Hamàs consagra la seva fama d’esmunyedís al sobreviure al vuitè intent d’assassinat per part d’Israel. Dissabte passat van morir 90 palestins en un atac dirigit contra ell.

Mohammed Deif, el dirigent de Hamàs amb vuit vides
3
Es llegeix en minuts
Andrea López-Tomàs
Andrea López-Tomàs

Periodista i politòloga. Corresponsal a l'Orient Proper des de Beirut.

ver +

Dissabte almenys 90 palestins van morir en un atac israelià contra la zona humanitària d’Al-Mawasi al sud de Gaza. Gran part de les víctimes quedaran per sempre en l’anonimat, com les desenes de milers que els han precedit en aquests nou mesos de guerra contra l’enclavament palestí. Però hi ha un nom que podria destacar per sobre de totes elles: Mohammed Deif. L’esmunyedís número dos en el comandament militar de Hamàs era el veritable objectiu de l’atac. Tot i que l’Exèrcit israelià sí que va confirmar la mort de Rafa Salameh, el comandant de la brigada de Khan Yunis de Gaza i la seva mà dreta, el destí de Deif continua sent incert. La llegenda sobre l’home amb set vides, com els gats, sembla elevar-se en cas de sobreviure al seu vuitè intent d’assassinat.

Un alt funcionari de Hamàs així ho va confirmar. "El comandant Mohammed Deif es troba bé i està supervisant directament" les operacions de l’ala militar del grup, va declarar l’oficial a France Presse. Amb més de 35 anys de militància a Hamàs, Deif és un dels homes més buscats d’Israel. Nascut en una família pobra com a Mohammed Diab Ibrahim Al Marsi el 1965 al camp de refugiats de Khan Yunis, a poca distància d’on l’Exèrcit israelià va voler sentenciar-lo, es va apropiar de la paraula deif al seu nom durant els seus primers anys a Hamàs. En àrab, significa hoste o convidat. La llegenda diu que aquest sobrenom respon al seu hàbit d’allotjar-se en diferents cases cada nit durant dècades per evitar ser rastrejat i assassinat per Israel.

I li ha funcionat. Amb el de dissabte, Deif hauria sobreviscut a vuit intents d’assassinat israelians, fet que l’erigeix en una figura mítica. Alguns dels atacs li han deixat tràgiques conseqüències, com la pèrdua d’un ull o una suposada coixesa. En la guerra entre Israel i Hamàs del 2014, la seva dona Widad, la seva filla de 3 anys i el seu fill de 7 mesos van perdre la vida en un atac contra casa seva. La seva reticència a utilitzar la tecnologia i el fet que solgui moure’s pels túnels sota el territori gazià, que ell mateix va dissenyar, han sigut probablement els factors que li han permès continuar viu. Com a cap militar de Hamàs des de fa més de dues dècades, Deif és conegut per haver desenvolupat la xarxa de túnels i per la seva experiència en la fabricació de bombes. També ha sigut l’ideador d’atemptats suïcides contra israelians que es remunten a la Segona Intifada a principis de segle.

Atac del 7 d’octubre

Notícies relacionades

Probablement el seu cop més gran hagi sigut l’atac del 7 d’octubre. Hamàs, junt amb altres faccions palestines, va irrompre en les comunitats del sud d’Israel, a la frontera amb Gaza, i va matar gairebé 1.200 israelians. La gran majoria eren civils. També es van emportar 250 ostatges. Junt amb Yehia Sinwar, líder de Hamàs a Gaza, i Marwan Issa, adjunt de Deif i assassinat per Israel al març, Deif és considerat l’autor intel·lectual de la massacre que va desencadenar la guerra actual. "Avui esclata la ira d’Al Aqsa [la mesquita a Jerusalem, el tercer lloc més sagrat de l’islam], la ira del nostre poble i de la nostra nació. Els nostres mujahidins [combatents], avui és el dia de fer entendre a aquest criminal que el seu temps ha acabat", va dir hores després de l’inici de l’atac, que planejava des del 2021 motivat pels atacs israelians contra els llocs de culte musulmans a Jerusalem.

Deif ja era un home àmpliament perseguit abans d’aquest tràgic dia. És un dels fundadors de l’ala militar de Hamàs, les Brigades Al-Qassam, en la dècada del1990 després d’haver passat 16 mesos a la presó. Cinc anys després, Israel el va col·locar a dalt de tot de la seva llista d’agents terroristes. El 2000, va tornar a ser empresonat però va escapar. Dos anys més tard, en el punt àlgid de la Segona Intifada, va ser nomenat cap de les Brigades Al-Qassam. Des d’aleshores, és l’arquitecte de l’estratègia militar del grup. El 2015, els EUA van començar a considerar-lo terrorista internacional. Aquest maig la fiscalia del Tribunal Penal Internacional va demanar una ordre d’arrest en contra seu per crims de guerra i contra la humanitat.

Temes:

Gaza Intel Israel