Trump elegeix el senador Vance com a candidat a vicepresident

L’elecció envia un senyal de continuïtat en el Partit Republicà, en les formes i el fons

El líder republicà es converteix formalment en el nominat a la Casa Blanca en la convenció republicana a Milwaukee

L’escollit per acompanyar-lo en la cursa és un aliat ideològic de 39 anys

Trump elegeix el senador Vance com a candidat  a vicepresident

IDOYA NOAIN

4
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

La unitat és el missatge que Donald Trump vol imbuir a tota la convenció republicana, que va arrencar ahir a Milwaukee (Wisconsin) en una jornada on es va convertir formalment en el nominat del partit. Unitat és el concepte amb què busca reemmarcar-se davant la nació després de sobreviure a l’intent d’assassinat de dissabte. I unitat és també el missatge que batega en l’anunci que va realitzar ahir de la seva selecció per acompanyar-lo a les paperetes del novembre com a candidat a vicepresident: el senador d’Ohio J. D. Vance.

Aquesta selecció, que Trump va anunciar amb un missatge a Truth Social i va ser rebuda amb crits de joia al Fòrum Fiserv de Milwaukee, era anticipada. Deixava al camí dos finalistes més, el també senador Marco Rubio i el governador de Dakota del Nord Doug Burgum. I confirma el meteòric ascens i transformació de Vance així com on veu Trump el futur del partit que ha conquerit.

Trump elegeix el senador Vance com a candidat a vicepresident /

De crític a lleial aliat

Antic marine, graduat a Yale i inversor a Silicon Valley, Vance és autor de l’exitós llibre Elegia Hillbilly que al seu dia va ser per a molts l’obra que va obrir els ulls sobre l’Amèrica blanca de zones desindustrialitzades i rurals que es va entregar a Trump el 2016 i el va portar per sorpresa a la Casa Blanca. En aquell temps Vance arribava a ficar Trump en la mateixa frase que Hitler, en titllar-lo d’"heroïna cultural" i a denunciar que en les seves bases hi havia "racisme i xenofòbia". Però el 2020 ja s’havia sumat a les files del llavors president i des d’aleshores s’ha convertit en un dels seus més ferms aliats i defensors, també al Senat, on va arribar en part gràcies al suport que li va donar Trump en les legislatives del 2022.

Aquest alineament ideològic i les seves repetides mostres i declaracions de lleialtat, al qüestionar els resultats legítims de les eleccions del 2020 i dir que ell el 6 de gener de 2021 hauria fet el que es va negar a fer el llavors vicepresident Mike Pence (mirar d’impedir la certificació de la victòria de Joe Biden), li han guanyat la confiança del líder.

Futur a llarg termini i immediat

Amb la selecció d’un polític que el mes que ve complirà 40 anys, Trump, de 78 i limitat només a un mandat si aconsegueix tornar a la Casa Blanca, envia un clar senyal d’on veu el futur del Partit Republicà: en la continuïtat, tant en les formes com en el fons.

En termes més immediats és difícil no llegir en l’elecció de Trump un pas que presenta la seva opinió sobre l’estat de la cursa per al novembre però també gran càlcul estratègic. A diferència del que hauria passat amb Burgum o Rubio, amb Vance no guanya experiència executiva o en relacions internacionals o seguretat nacional ni una via per acostar-se a votants de minories com els hispans. I és senyal que cada vegada es veu més favorit per imposar-se el 5 de novembre a Joe Biden (o a un altre rival en cas que el president, enfrontat a dubtes sobre la seva candidatura als 81 anys, acabi sent rellevat).

Amb bons dots de comunicació i compromís total amb el moviment MAGA, Vance serveix per injectar més energia a les bases, element fonamental en unes eleccions en les quals la participació serà una de les claus.

Amb Vance Trump guanya, a més, un polític que pot actuar com el gos de presa mentre ell, després de l’intent d’assassinat, mostra un discurs més conciliador que podria convèncer alguns votants independents i moderats, clau en estats frontissa com Wisconsin, escenari de la convenció.

Poc després de l’atemptat Vance va ser un dels primers ultraconservadors a responsabilitzar-ne directament els demòcrates, i concretament a la campanya de Biden, d’haver-ho provocat amb la retòrica que presenta Trump com "un feixista autoritari" i una amenaça a la democràcia amb què cal acabar "a qualsevol preu".

Notícies relacionades

Vance també ha sigut una veu extrema contra l’avortament i va advocar per un veto nacional després de 15 setmanes de gestació i sense excepcions per a casos d’incest o violació, tot i que recentment ha moderat, almenys verbalment, les seves postures.

Tot al final se sotmet als desitjos i designis de Trump. I això també es confirmava ahir en l’arrencada de la convenció, quan es va aprovar el programa del partit. Aquest document té l’empremta visible de Trump i és ple de generalitats i raquític en detalls, donant cobertura a Trump per allunyar-se d’acusacions o assenyalaments directes d’extremisme, intensificats sobretot pel Project 2025.