Boicot

Von der Leyen anul·la la visita de comissaris a Hongria per la gira d’Orbán

Von der Leyen anul·la la visita de comissaris a Hongria per la gira d’Orbán
1
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

El profund malestar i enuig generat per la gira del primer ministre d’Hongria, Viktor Orbán, en els primers 10 dies de presidència rotatòria de la UE –particularment el viatge a Moscou per reunir-se amb el president rus, Vladímir Putin, sense consultar els seus socis europeus– ha portat la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, a donar un cop a la taula i anul·lar la tradicional visita de l’equip de comissaris al país que assumeix la presidència semestral i rebaixar el nivell polític de la delegació de l’Executiu comunitari en les reunions informals que es facin a Hongria, on estarà representat per funcionaris i no per comissaris.

"En vista dels recents esdeveniments que han marcat l’inici de la presidència hongaresa, la presidenta ha decidit que la Comissió Europea només estarà representada en l’àmbit dels alts funcionaris durant les reunions informals del Consell. La visita del col·legi (de comissaris) a la presidència no tindrà lloc", va anunciar el portaveu de l’alemanya, Eric Mamer. Brussel·les escenifica així el seu rebuig de l’estratègia d’un dirigent que no ha deixat de posar obstacles a Ucraïna des que Rússia llancés la invasió el febrer de 2022, i és l’únic Estat membre que manté bloquejats més de 6.600 milions en ajudes per finançar la compra d’armament.

Notícies relacionades

"Missió de pau"

Els rumors sobre un possible boicot a les reunions informals organitzades per Budapest van començar fa una setmana, amb l’autodenominada "missió de pau" iniciada per Orbán, que el va portar primer a Kíiv, on es va reunir amb Volodímir Zelenski, després a Moscou, on es va entrevistar amb Vladímir Putin, i finalment, a Pequín, per entrevistar-se amb Xi Jinping, abans d’anar a Washington per participar en la cimera de líders de l’OTAN. Uns viatges que van portar les institucions europees a recordar als seus aliats que Orbán no viatjava en qualitat de representant de la UE.