L’Eurocambra imposa el veto al grup d’Orbán però no al de Meloni

El repartiment d’alts càrrecs exclou les dues noves forces ultres, mentre la de la italiana ostentarà dues vicepresidències

Roberta Metsola, Viktor Orbán y Giorgia Meloni posan para la foto de familia, este jueves en Bruselas.

Roberta Metsola, Viktor Orbán y Giorgia Meloni posan para la foto de familia, este jueves en Bruselas. / OLIVIER MATTHYS / EFE

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

La nova Mesa del Parlament Europeu, de la qual forma part la presidenta de la institució, els 14 vicepresidents i els 5 qüestors (responsables de les qüestions administratives), comptarà, en la desena legislatura que va arrencar ahir a Estrasburg, amb dos vicepresidents espanyols: el popular Esteban González Pons (PPE) i el socialista Javi López (PSE), que van ser elegits amb 478 vots i 377, respectivament.

Com s’esperava, els dos nous grups d’extrema dreta –Patriotes per Europa i l’Europa de les Nacions Sobiranes– es van quedar fora del repartiment d’alts càrrecs pel cordó sanitari imposat a les forces ultres, del qual es deslliuren, no obstant, els ultraconservadors de Giorgia Meloni, els Conservadors i Reformistes Europeus (ECR), que sí que ostentaran dues vicepresidències.

Pacte de les forces centristes

Tant la txeca Klara Dostalová com el francès Fabrice Leggeri, els candidats presentats pels Patriotes de Viktor Orbán i Marine Le Pen, com la polonesa Eva Zajaczkowska-Hernik, l’elegida pels Sobiranistes que lidera el grup Alternativa per Alemanya (AfD), es van quedar fora de tots els alts càrrecs repartits ahir en la sessió constitutiva de la Cambra, tal com estava previst després del pacte de les forces centristes per bloquejar l’accés dels seus eurodiputats.

"El Parlament Europeu ja no és la casa de la democràcia: Patriotes per Europa no tindrà vicepresidents, mentre que amb el sistema D’Hondt n’hauríem de tenir almenys un. Des del PPE fins a l’esquerra no respecten els vots expressats per gairebé 20 milions d’europeus. ¡Me n’avergonyeixo!", va reprovar en el seu compte de X l’eurodiputada hongaresa, membre del Fidesz d’Orbán, Enikö Györi, i membre del tercer grup de la Cambra.

Notícies relacionades

"Violació dels costums parlamentaris i l’herència constitucional comuna dels estats membre més falta de respecte a l’Estat de dret i la democràcia", s’hi va sumar el ministre d’Assumptes Europeus d’Hongria, Janos Boka, país que la Comissió Europea va decidir boicotejar anul·lant la presència de comissaris en les reunions informals per celebrar a Hongria i la tradicional visita del col·legi al país en el marc de la presidència semestral de la UE després de l’enuig provocat per l’autodenominada "missió de pau" d’Orbán entre els dirigents europeus i pel qual el van cridar a l’ordre (l’últim el president del Consell Europeu, Charles Michel, en una carta remesa ahir).

Els que sí que van aconseguir deslliurar-se del cordó sanitari van ser els dos candidats presentats per ECR, la italiana Antonella Sberna i el letó Roberts Zile.