El conflicte del Pròxim Orient

Pequín apadrinarà una cimera de Hamàs i Fatah sobre la futura Gaza

El cap de la diplomàcia xinesa buscarà una entesa sobre la reconstrucció després de la guerra entre els dos grups palestins

El primer ministre, Ismaïl Hania, dreta, i el general de Fatah Azzam al-Ahmad.

El primer ministre, Ismaïl Hania, dreta, i el general de Fatah Azzam al-Ahmad. / Adel Hana (AP)

1
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

Hamàs i Fatah, les faccions que reivindiquen el control de Palestina, intentaran reconciliar-se de nou la setmana vinent. Serà a Pequín, una altra vegada mediadora en una zona de tradicional influència nord-americana. No es preveu fàcil després de fracassos encadenats durant gairebé dues dècades però la Xina pretén que el seu padrinatge greixi una entesa imprescindible per a la reconstrucció després de la guerra.

Notícies relacionades

Les representacions es reuniran durant tres dies, en ocasions a soles i en altres amb el cap de la diplomàcia xinesa, Wang Yi, bregat en mil batalles i amb un recomanable perfil conciliador. L’equip de Hamàs està encapçalat per Ismail Haniyeh, el seu líder polític, mentre que per Fatah acudirà el seu vicepresident, Mahmoud al-Aloul. La comunitat àrab s’ha obstinat per acostar-los, sempre animats per Egipte, i també la Xina, que ja els va acollir a l’abril. "La Xina i Palestina comparteixen una vella amistat. Recolzem el diàleg entre les seves diferents faccions perquè aconsegueixin la reconciliació i la solidaritat. Continuarem treballant per a aquest fi", va dir Pequín després que els seus convidats partissin sense cap acord. El nou intent remarca el rol de la Xina com a força per l’estabilitat i la pau.

És urgent que Hamàs i Fatah treballin colze a colze en la futura Gaza. La factura serà milionària i involucrarà bona part de la comunitat internacional. Amb Hamàs en el poder, etiquetada com a organització terrorista per alguns governs, es complica la col·laboració de Brussel·les i Washington.

Temes:

Gaza Palestina