Experts auguren una interlocució pitjor d’Espanya amb la Casa Blanca

La promoció dels llaços bilaterals davant el multilateralisme és un dels efectes que s’esperen d’una victòria del republicà

La polèmica imatge en la qual suposadament Donald Trump mana a Pedro Sánchez que s’assegui, en la cimera del G-20 del juny del 2019.

La polèmica imatge en la qual suposadament Donald Trump mana a Pedro Sánchez que s’assegui, en la cimera del G-20 del juny del 2019. / EPC

3
Es llegeix en minuts
Mario Saavedra

Qui estigui als comandaments de la primera potència del món marca inevitablement el pas dels interessos d’Espanya. No és el mateix el tàndem George W. Bush i José María Aznar que el de Barack Obama amb José Luis Rodríguez Zapatero. ¿Quin impacte tindrà a Espanya si, com apunten totes les enquestes, Trump conquereix de nou la Casa Blanca? El primer és que empitjorarà la relació política. S’han acabat les fotos de Pedro Sánchez i Joe Biden xerrant en mànigues de camisa a Bali. Trump ha recolzat Vox a Espanya, amb vídeos en els seus mítings.

"Espero un enrariment de la interlocució política. Hi haurà topades i desavinences perquè el Govern de coalició de Sumar i PSOE ha apostat clarament per Biden", assenyala Vicente Palacio, director de política exterior de Fundación Alternativas. "A Espanya tenim una coalició d’esquerres i a l’altre costat hi haurà un partit republicà molt populista", aprofundeix Carlota García Encina, investigadora principal del Reial Institut Elcano. "Estaria bé que els nostres dirigents fossin prudents en les seves declaracions, perquè en ocasions s’han utilitzat referències a Trump com a element de xoc polític i els EUA són un aliat massa important per fer tonteries, independentment de qui els governi", suggereix Juan Tovar, professor de Relacions Internacionals de la Universitat de Burgos.

Proteccionisme

"Trump promou les relacions bilaterals davant el multilateralisme. No li agrada gens la UE, per exemple, i intentarà negociar directament amb cada país", apunta García Encina. El 2019, Trump va imposar aranzels al nostre país i a França, Alemanya i el Regne Unit, com a penalització per les ajudes d’Estat a l’aeronàutica europea Airbus. Un 25% per a l’oli d’oliva, el vi, el formatge i les olives. ¿Prepara Trump alguna mesura similar? "No preveig cap canvi disruptiu en el tema del proteccionisme, sinó continuïtat. Hem de fer veure el nostre pes a Washington. No anirà contra nosaltres, perquè no té res contra nosaltres. De manera bilateral n’hauríem de treure profit per no veure’ns sacsejats per possibles aranzels", proposa García Encina.

Els EUA són el principal inversor a Espanya (28% del total de 28.215 milions d’euros d’inversió estrangera directa). Cap dels analistes consultats creu que això canviï substancialment. Hi ha un flux de relacions econòmiques sostingut més enllà de qualsevol canvi presidencial.

Biden també porta a terme polítiques proteccionistes. La que més ha irritat a Europa ha sigut la Llei de Reducció de la Inflació, IRA, per les seves sigles en anglès. Una pluja de centenars de milers de milions en ajudes i retallades d’impostos a les empreses de l’economia verda, però limitades al principi a companyies nord-americanes. En aquest sentit, és previsible que Trump doni un cop de timó, i s’allunyi d’una economia verda que és clau per a Espanya i per a les seves empreses.

L’Administració Biden i el Govern de Sánchez van acordar l’enviament de dos destructors més a la base de Rota, a Cadis. No és d’esperar que Trump freni aquest enviament. Hi va haver cert temor que Rota perdés valor estratègic per als EUA, que està girant el seu focus cap al Pacífic. Però les guerres a Ucraïna i Gaza han tornat a posar de manifest la importància del Mediterrani.

Notícies relacionades

"Espanya ha de posar-se les piles amb en la despesa en Defensa", assegura Tovar. Segons l’OTAN, el nostre país va ser el tercer per la cua el 2023, amb 15.157 milions d’euros per a Defensa el 2023. "Això caldrà corregir-ho si es vol tenir bona relació amb una eventual Administració Trump. Està sent un debat polític intern important als EUA: creuen que garanteixen la seguretat d’Europa mentre la UE gasta en infraestructures i serveis socials".

Espanya i els EUA han mantingut postures molt diferents respecte a la guerra d’Israel a Gaza. I, malgrat tot això, no hi ha hagut cap retret públic de l’Administració Biden, que ha remarcat el respecte a les circumstàncies i interessos nacionals. Tot això podria canviar amb un Trump més assertiu en política exterior.

Temes:

Gaza Govern OTAN