L’impacte de les eleccions als EUA

La indefinició de Trump deixa en suspens la guerra de Gaza

El candidat republicà recuperaria la política proisraeliana de línia dura de l’anterior mandat, però ha demanat "avançar cap a la pau"

La indefinició de Trump deixa en suspens la guerra de Gaza
2
Es llegeix en minuts
Andrea López-Tomàs
Andrea López-Tomàs

Periodista i politòloga. Corresponsal a l'Orient Proper des de Beirut.

ver +

Quan l’expresident Trump va abandonar la Casa Blanca fa quatre anys, va deixar un Israel irreconeixible. Els canvis realitzats durant la seva legislatura i, fins i tot, la ruptura amb l’statu quo en les relacions entre dos aliats històrics el van convertir en el "millor amic que Israel ha tingut a la Casa Blanca". Així el va batejar el gener de 2020 el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu. El mateix Trump es va declarar "el president nord-americà més proisraelià de la història" uns mesos abans. Ara, la seva possible victòria en les eleccions torna a posar la pregunta sobre la taula enmig de la ferotge guerra a Gaza. Molts es pregunten si quatre anys més de Trump a la Casa Blanca podrien posar fi definitivament a l’ofensiva israeliana i les conseqüències que el seu retorn tindria per a les relacions de Washington amb l’Estat hebreu.

Però el candidat republicà s’ha encarregat de mantenir el misteri sobre aquestes qüestions. Durant aquests nou mesos de bombardejos i massacres, Trump no ha dit gaire res públicament sobre la guerra a l’enclavament palestí. Fins i tot, en algunes ocasions, s’ha atrevit a criticar Netanyahu. Dies després de l’atac de Hamàs del 7 d’octubre, va retreure al primer ministre israelià i als seus serveis d’intel·ligència no haver previst ni aturat la invasió. També va titllar la milícia libanesa Hezbol·là de "molt intel·ligent". Les seves paraules van provocar la ira dels seus companys republicans, cosa que va fer que es retractés públicament i mostrés el seu suport a Israel i a Netanyahu.

"Ha d’acabar"

Notícies relacionades

Mesos després, va tornar a pronunciar-se exhortant l’Estat hebreu a "acabar la seva guerra". "Israel ha d’anar amb compte, perquè està perdent gran part del món, està perdent molt suport", va declarar Trump a la publicació Israel Hayom. "Ha de fer la feina, i ha d’avançar cap a la pau", va insistir. Quan se li va tornar a preguntar sobre el tema, l’expresident va voler puntualitzar que el país estava "perdent absolutament la guerra de relacions públiques" i que "acabi amb això d’una vegada". A la primavera, quan les protestes propalestines s’estenien pels campus universitaris nord-americans, Trump va prometre reprimir els manifestants si guanyava les eleccions.

Més enllà d’aquestes declaracions, el candidat republicà no està deixant clar com seran els seus pròxims quatre anys al Pròxim Orient. Es preveu que repeteixi les polítiques proisraelianes de línia dura. Per exemple, el seu gendre i exassessor per a la regió, Jared Kushner, va suggerir al febrer que les fronteres actuals a Gaza poden modificar-se contradient l’actual política nord-americana. "Les propietats costaneres de Gaza podrien ser molt valuoses", va dir llavors. La seva elecció de vicepresident, el senador d’Ohio, J. D. Vance, segueix aquesta mateixa línia.

Temes:

Gaza Intel Israel