Nova legislatura

L’Europarlament tanca files amb Ucraïna en la seva primera resolució

La moció condemna la recent visita d’Orbán a Rússia i diu que és una «violació flagrant» de la política exterior de la UE

Ursula von der Leyen, en la cumbre de paz sobre Ucrania de Suiza, el pasado 16 de junio.

Ursula von der Leyen, en la cumbre de paz sobre Ucrania de Suiza, el pasado 16 de junio. / ALESSANDRO DELLA VALLE / REUTERS

1
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

La defensa d’Ucraïna continua sent la prioritat política número u per a la Unió Europea, i el primer que ha volgut fer el Parlament Europeu que s’ha constituït aquesta setmana a Estrasburg ha sigut reiterar el «suport continu a la independència, sobirania i integritat territorial» d’Ucraïna per mitjà d’una resolució, avalada àmpliament per populars, socialistes, verds, liberals i ultraconservadors, malgrat l’oposició de l’extrema dreta, que condemna la recent visita del primer ministre d’Hongria, Viktor Orbán, a Rússia.

El debat del text, que va quedar aprovat amb 495 vots a favor, 137 en contra i 47 abstencions, va confirmar ahir el profund malestar que hi ha al si de l’Eurocambra per les contínues picades d’ullet d’Orbán al president rus Vladímir Putin i l’autoproclamada «missió de pau» que ha portat l’hongarès a reunir-se en les primeres dues setmanes de presidència rotatòria de la UE (que ocupa Hongria fins a finals de desembre) amb Putin a Moscou, Xi Jinping a Pequín i Donald Trump a la residència que aquest té a Florida.

Sense legitimitat representativa

Notícies relacionades

«Durant aquesta visita, no va representar la Unió», assenyala la resolució, que adverteix que la visita «constitueix una violació flagrant dels tractats i de la política exterior comuna de la Unió» i «del principi de cooperació lleial». I recorda que el primer ministre hongarès no pot pretendre representar la Unió quan viola les seves posicions comunes, una cosa que hauria de tenir repercussions. El text es va aprovar amb el vot en contra dels Patriotes –els eurodiputats de Vox no van votar– i dels Soberanistes, mentre que el grup de l’Esquerra es va dividir. Entre els espanyols que van rebutjar la resolució hi ha els tres eurodiputats de S’ha Acabat la Festa, la socialista Rosa María Sierra i les eurodiputades de Podem (Irene Montero i Isa Serra), mentre que els diputats d’ERC, el BNG, Compromís, EH Bildu i Sumar van decidir abstenir-se.

«Ningú té dret a dir-se patriota si alhora soscava aquest esforç comú (de seguretat)», va carregar el popular polonès Andrezj Halicki. Encara més contundent va ser la cap de la delegació socialista, Iratxe García. «Orbán, es va reunir amb Putin per denigrar la UE», va assenyalar.

Temes:

BNG Donald Trump