La carrera a la Casa Blanca

La campanya presidencial demòcrata s’enfonsa, arrossegada per Biden

Obama, figura fonamental del partit, veu reduïdes significativament les opcions del mandatari davant Trump 

La pressió perquè abandoni es fa insostenible per a l’octogenari president

La recaptació de juliol de la campanya és un 75% inferior al que havia previst l’equip de Biden

La campanya presidencial demòcrata s’enfonsa, arrossegada per Biden
4
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

El terratrèmol que sacseja a la candidatura de Joe Biden per buscar la reelecció com a president dels Estats Units s’està produint a càmera lenta, però la seva intensitat és creixent i cada vegada més demolidora. Fa que s’estigui enfonsant la campanya demòcrata per al novembre, no només per intentar evitar el retorn de Donald Trump a la Casa Blanca, sinó també per mirar d’impedir que el Partit Republicà aconsegueixi el control total del Congrés. I, tot i que hi comença a haver esquerdes en la postura de Biden, que fins fa poc s’obstinava a mantenir-se com a nominat als 81 anys però que cada vegada està sotmès a una pressió més insostenible, l’agonia d’una resolució no podia arribar en pitjor moment, amb Trump disparat cap a la victòria.

La pressió a Biden és pràcticament insuportable. Ahir es va saber que l’expresident Barack Obama, la veu fonamental i més influent avui en el partit, ha arribat a la conclusió que s’han reduït significativament les perspectives de qui va ser el seu vicepresident per poder guanyar a Trump i que Biden ha de reconsiderar la seva postura.

Aquest missatge, segons va revelar The Washington Post, Obama l’ha traslladat en converses privades amb aliats. Insisteix en la idea que és Biden qui ha de prendre una decisió i rebutja que ell només pugui influir-lo. Però la filtració de les seves opinions representa una estocada, possiblement definitiva, a la continuïtat de Biden.

La força dels pesos pesants

Arriba després de diversos dies que la pressió ha escalat de manera exponencial des de les figures més poderoses del partit, inclosa l’expresidenta de la Cambra de Representants Nancy Pelosi i els líders de la formació en el Congrés, Chuck Schumer i Hakeem Jeffries, que han exposat de manera directa a Biden el mal que està fent a la formació i la necessitat que abandoni. I diverses figures demòcrates importants han comentat confidencialment a la plataforma de notícies Axios que creuen que Biden acabarà decidint la seva retirada de la carrera presidencial en els pròxims dies.

Públicament, la campanya de Biden i la Casa Blanca insistien ahir, i de manera taxativa, que no ha canviat res, però les filtracions de les últimes hores sobre els missatges traslladats per Pelosi, Schumer i Jeffries mostren la precària situació de Biden. També amics i donants clau li han expressat la convicció que és impossible que guanyi al novembre davant Trump i que, si s’entossudeix a seguir, afectarà greument altres candidats, de manera que no només permetrà que el republicà arrasi en el seu retorn al Despatx Oval, sinó que també posarà el Congrés en mans republicanes.

A Biden se li recorda que no pot canviar les percepcions públiques sobre el seu fràgil estat i els dubtes sobre les seves capacitats físiques i cognitives, dubtes que es reflecteixen en enquestes com una d’aquesta setmana, en què el 65% dels demòcrates asseguraven que no està capacitat per continuar.

Punt de no retorn

Són preocupacions que ja bategaven des de fa molt temps entre votants demòcrates, però ara ja s’han estès a pràcticament tot el partit i el país després de la desastrosa actuació de Biden en el debat amb Trump el 27 de juny. I Pelosi li ha advertit que encara més demòcrates en el Congrés podrien pressionar-lo més públicament perquè llanci la tovallola, ja que de moment ho han expressat 21 representants i senadors.

Fins i tot entre alguns dels que han intentat mantenir tant sí com no la candidatura de Biden, hi ha la sensació que s’ha arribat a un punt de no retorn, en part també pel col·lapse de les donacions. "Som a prop del final", li deia, protegida per l’anonimat, una persona pròxima a Biden a l’NBC. En aquesta cadena, fonts de la campanya calculaven que la recaptació de juliol acaba sent un 75% inferior del que havien estimat.

Notícies relacionades

També altres aliats, com l’excongressista i ara presentador de MSNBC Joe Scarborough, amic personal de Biden, trenquen files. En el seu programa d’ahir, Scarborough instava el cercle que envolta i protegeix el president, assenyalat per haver contribuït a mantenir-lo en una bombolla, a "fer un pas endavant, arribats a aquest punt, i ajudar el president a prendre la decisió correcta. Això no acabarà bé si es continua allargant", avisava.

Hi ha informacions que apunten que, després de setmanes d’entossudiment en les quals Biden s’ha embolicat en la seva obstinació i en una armadura creada per la seva família i els seus aliats i estrategs més pròxims, comença a estar "més receptiu" a escoltar els arguments dels que l’insten a abandonar, o a contemplar enquestes que retraten el precipici electoral pel qual amenaça d’empènyer el partit. També ha preguntat sobre les opcions que tindria Kamala Harris de guanyar a Trump. La vicepresidenta és considerada el relleu natural i de consens en cas que ell abandoni. És un moment difícil, amarg i decisiu per a Biden, que, a més, està aïllat des de dimecres per un contagi de covid a casa seva, a Rehoboth Beach, Delaware.