Escenari incert a França
La macronista Yaël Braun-Pivet repeteix al capdavant de l’Assemblea Nacional
El president guanya la primera batalla contra l’esquerra en una Cambra sense majories clares
La macronista Yaël Braun-Pivet va ser reelegida ahir com a presidenta de l’Assemblea Nacional francesa amb 220 vots després d’una llarga sessió de més de cinc hores. Amb aquesta reelecció, el president Emmanuel Macron guanya la seva primera batalla contra l’esquerra en un moment polític clau, alhora que incert, i demostra que el macronisme té més suport parlamentari del que en un inici molts creien.
"La democràcia és un bé preuat. Les nostres decisions, les nostres accions poden canviar la vida dels francesos, i així ho han fet saber. […] Haurem d’entendre’ns, cooperar i ser capaços de trobar un compromís i dialogar", va afirmar Braun-Pivet després de ser escollida. La política centrista renova així la seva presidència després de vèncer André Chassaigne, del Nou Front Popular, que va rebre 207 vots, i el candidat de Reagrupament Nacional, Sébastien Chenu, que en va recollir 141.
Ara, Braun-Pivet s’haurà d’enfrontar a un important repte com a presidenta: dirigir una Cambra parlamentària sense majories clares que podria mantenir França en el bloqueig polític i fins i tot obligar el president a convocar de nou eleccions legislatives l’any vinent. Unes divisions que ja es van poder veure durant la primera sessió de la legislatura, quan els diputats d’esquerres s’acostaven a l’estrada per dipositar els seus vots i negaven la salutació al diputat més jove d’extrema dreta, Flavien Termet, encarregat de recollir les paperetes.
Aquest primer dia de legislatura, els diputats s’havien d’asseure per ordre alfabètic, una cosa que va crear incòmodes situacions entre companys d’escons, com és el cas del diputat de La Francia Insubmisa Antoine Léaument. "Si teniu un mal dia, recordeu que passaré el meu assegut al costat de Marine Le Pen", va afirmar el diputat insubmís a la xarxa social X.
Antiga militant socialista
Braun-Pivet, advocada penalista i primera dona presidenta de l’Assemblea Nacional, és una antiga militant socialista que es va unir al partit de Macron el 2016, i un any després va aconseguir el lloc de presidenta de la Comissió de Lleis de l’Assemblea (2017-2022). També va ser ministra dels Territoris d’Ultramar, càrrec que va abandonar per postular-se a la candidatura a la més alta funció de l’Assemblea.
Notícies relacionadesUna vegada escollida la presidència, avui li tocarà el torn a la resta de la Mesa, que està composta per sis vicepresidents, diversos magistrats i secretaris. Les seves funcions van des de modificar reglaments fins a avaluar les propostes legislatives.
Ara, amb una presidenta de l’Assemblea del seu bàndol, Macron haurà de superar el següent escull; buscar una coalició o una majoria legislativa per poder governar i tirar endavant mesures de gran calat, com els Pressupostos de l’Estat.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- Exclusiva Mamarazzis Andreu Buenafuente, fitxatge sorpresa d’RTVE
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034