Silicon Valley gira a la dreta

L’elit tecnològica conservadora ha situat Vance, un dels seus, en el ‘ticket’ presidencial

Un nombre creixent d’empresaris tecnològics –elit considerada tradicional feu demòcrata– estan disgustats amb decisions de Biden, com l’impost a les grans fortunes o les mesures antimonopoli, i volen la tornada de Trump a la presidència. Elon Musk és un dels seus defensors.

Silicon Valley gira a la dreta
3
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

"Recolzo totalment el president Donald Trump". Tot i que no va ser una sorpresa per a ningú, Elon Musk va aprofitar l’intent d’assassinat perpetrat dissabte passat contra l’expresident dels Estats Units per fer pública una aliança que s’ha estat forjant des de fa mesos. L’home més ric del món planeja donar fins a 45 milions de dòlars al mes a la campanya per a la reelecció del magnat conservador, segons The Wall Street Journal.

Musk és la cara visible d’una poderosa branca de l’elit tecnològica cada vegada més entregada al trumpisme i la influència de la qual es demostra en el fet d’haver aconseguit situar el senador J. D. Vance en el ticket presidencial. En les últimes setmanes, la candidatura del líder republicà ha sigut recolzada per figures com Marc Andreessen, Ben Horowitz, Douglas Leone, David Sacks, Bill Ackman o els bessons Cameron Winklevoss i Tyler Winklevoss, milmilionaris al capdavant d’algunes de les empreses i fons de capital risc més poderosos del món. Alguns d’ells han ajudat a fer que el comitè d’acció política trumpista America Pac hagi recaptat més de 8,7 milions.

Hi va haver una època en què Silicon Valley, epicentre de la indústria digital als EUA, era considerat un feu demòcrata, un sector en què el llibertarisme capitalista es donava la mà amb certes idees progressistes en l’àmbit social. Gegants com Google, Microsoft, Amazon, Meta, Apple o Netflix han finançat les campanyes de polítics demòcrates, una tendència que es manté el 2024.

Qüestió de butxaca

No obstant, el gir conservador de Silicon Valley és una realitat que s’està accelerant, en gran part, per qüestions de butxaca. Un nombre creixent d’empresaris tecnològics rebutja les polítiques adoptades en els últims quatre anys per l’Administració de Biden al considerar que van en contra dels seus interessos econòmics. És el cas de l’augment a l’impost a les grans fortunes, de l’enduriment de les mesures antimonopoli i de la regulació de la intel·ligència artificial i les criptomonedes. Aquesta elit, que inclou antics donants dels demòcrates, es frega les mans amb la possibilitat que la tornada de Trump la Casa Blanca sepulti aquest rumb.

El repudi als de Biden també pot vestir-se de guerra cultural. Així, Musk ha assegurat que mourà les oficines de X (Twitter) i de SpaceX de Califòrnia a Texas com a protesta per la llei californiana que protegeix els menors transgènere que no volen informar els seus pares de la seva identitat. El 2022, un dels fills de Musk va acudir als registres per canviar oficialment el seu nom i el seu gènere, i va demanar "no ser identificat amb el meu pare biològic de cap forma o manera". Tot i així, l’elecció de Texas, estat republicà, també es deu al fet que eximeix els més rics de pagar impostos.

Notícies relacionades

El braç conservador de Silicon Valley s’ha anotat una important victòria amb l’elecció d’un dels seus com a candidat a la vicepresidència. Abans de ser senador per Ohio, J. D. Vance va treballar en el sector tecnològic com a protegit de l’influent empresari Peter Thiel, un dels pares de PayPal, una relació que li va obrir les portes en la indústria, especialment entre altres membres de l’anomenada PayPal Màfia com Musk o Sacks. Quan Vance va decidir fer el salt a la política, Thiel va finançar la seva campanya i va utilitzar la seva proximitat amb Trump per guanyar-se el seu suport. "La lliçó és que la riquesa i el poder de la tecnologia es poden aprofitar molt eficaçment", valora Jessica Lessin, fundadora de la publicació tecnològica The Information.

Al juny, quan Trump encara no havia decidit qui seria el seu número dos, inversors com Musk o Sacks li van recomanar apostar per Vance, segons The New York Times. L’ara candidat fa mesos que opera com a pont de comunicació i donacions entre Silicon Valley i la campanya trumpista. Des de Washington, podria impulsar l’agenda de les elits tecnològiques.