Trobada al Regne Unit

Starmer consuma l’afinitat amb la UE en una cimera marcada per la immigració

Els líders europeus aplaudeixen la voluntat del primer ministre britànic d’acostar postures

«Europa és un continent que no es rendirà ni es vendrà als tirans», assegura Zelenski en la reunió

Starmer consuma l’afinitat amb la UE en una cimera marcada per la immigració
2
Es llegeix en minuts
Lucas Font
Lucas Font

Corresponsal.

ver +

El primer ministre britànic, Keir Starmer, va sortir victoriós del seu primer gran examen com a amfitrió d’una cimera internacional. La seva voluntat d’acostar postures amb la Unió Europea després de la seva victòria en les eleccions generals del 4 de juliol va ser ben rebuda pels principals líders europeus ahir en la quarta trobada de la Comunitat Política Europea, que va reunir prop de 50 representants de països del continent al palau de Blenheim, a la localitat anglesa de Woodstock. Una reunió que va servir com a carta de presentació del nou primer ministre i que ja ha donat fruits amb nous acords en matèria migratòria.

"Estem ampliant la presència britànica a la seu de l’Europol a la Haia per exercir plenament el nostre paper en el Centre Europeu contra el tràfic d’immigrants. Hem tancat nous acords de cooperació amb països com Eslovènia i Eslovàquia per acabar amb el crim organitzat i treballarem amb els nostres socis europeus per compartir intel·ligència, dades i experiència", va assegurar Starmer al final de la cimera. El primer ministre va confirmar la seva intenció de canviar les polítiques del Regne Unit en matèria migratòria amb la creació d’un comando de seguretat de fronteres i amb més cooperació amb els països europeus en seguretat i defensa.

Noves relacions

El primer ministre vol reiniciar les relacions amb Brussel·les després dels anys convulsos del Brexit liderats per governs conservadors, una canvi molt ben rebut pels principals líders del continent, com el president del Consell Europeu, Charles Michel, i l’Alt Representant per als Afers Exteriors de la UE, Josep Borrell. "Acollim amb satisfacció el nou to del Govern britànic i esperem col·laborar amb ell. Estem disposats a reforçar la nostra cooperació en política exterior i de seguretat", va dir Borrell.

Els participants van assenyalar que el caràcter informal de la cimera –exempta de la publicació d’un comunicat conjunt– va ser un factor a favor a l’hora d’establir les bases de la nova relació entre Londres i Brussel·les.

Notícies relacionades

Poc abans de la sessió de clausura, el primer ministre britànic va mantenir una trobada bilateral amb el president del Govern, Pedro Sánchez. En la reunió, d’uns 30 minuts, Sánchez va destacar els estrets vincles que uneixen els dos països i es va obrir a iniciar reunions bilaterals periòdiques amb el Regne Unit, de la mateixa manera que ja ho fa amb altres països estratègics per a Espanya. Els dos líders també es van mostrar optimistes de cara a un acord a curt termini sobre el futur de Gibraltar, tot i que cap de les dues parts va voler fixar dates. El president espanyol considera que la bona sintonia entre els dos Governs, de la mateixa família política, ajudarà a posar punt final a unes converses que ja van avançar amb l’anterior Govern conservador.

Sánchez també es va reunir amb el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, i es va afegir als principals líders europeus en el seu compromís amb Ucraïna en la guerra contra Rússia. Zelenski va destacar la unió dels països europeus en aquesta matèria, malgrat la presència en la cimera del primer ministre hongarès, Viktor Orbán, que ha mantingut una posició pròxima a Rússia en el conflicte. "Europa és un continent que no es rendirà ni es vendrà als tirans. Estem actuant junts, i això significa que Putin ha perdut el seu objectiu principal", va afirmar Zelenski en el ple de la cimera.