La cursa a la Casa Blanca

Biden manté el pols i anuncia la seva tornada a la campanya tot i la pressió

«Estic desitjós de tornar per continuar exposant l’amenaça de l’agenda del Project 2025 de Trump», assegura en un comunicat 

Cada vegada més informacions apunten a la seva retirada

Pelosi va mostrar al líder demòcrata enquestes més negatives que les que el president coneixia

Biden manté el pols i anuncia la seva tornada a la campanya tot i la pressió
4
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

En públic, des de la màxima direcció de la seva campanya, des de la Casa Blanca i des de la seva pròpia veu, el missatge sobre el futur de la candidatura del president Joe Biden a la reelecció és taxatiu: el president dels Estats Units "absolutament" segueix endavant en la carrera per mirar de guanyar Donald Trump. De fet, en un comunicat emès ahir en el qual criticava el discurs del republicà la vigília, en el tancament de la convenció, Biden va anunciar que tornarà a fer actes de campanya la setmana que ve.

"Estic desitjós de tornar per continuar exposant l’amenaça de l’agenda del Project 2025 de Trump alhora que defenso el meu propi historial i la visió que tinc per als Estats Units", va assenyalar Biden, actualment aïllat per un contagi de covid a la seva casa de la platja de Delaware. I va tancar el seu missatge amb la frase: "Hi ha molt en joc i l’opció és clara. Junts guanyarem".

Davant aquest missatge de continuïtat cada vegada més informacions apunten que el mandatari demòcrata, de 81 anys, finalment accepta la realitat d’una crisi insostenible. Fins i tot la seva família, el seu principal suport, està en converses preparant un pla de sortida, segons va informar ahir la cadena NBC citant dues fonts "familiaritzades amb la situació".

Sortida al seu ritme i digna

Fins ara la seva dona, Jill Biden, el seu fill Hunter i la seva germana, Valerie Owens, li han donat tot el suport en la seva determinació de seguir, una cuirassa de la qual també forma part el cercle d’assessors més pròxims, alguns dels quals fa dècades que treballen amb Biden.

En aquestes converses hi ha diversos elements que són clau. Un és que el mateix Biden ha de ser qui decideixi el moment per retirar-se, malgrat la pressió creixent per a un abandonament imminent, una pressió que en el seu cercle més pròxim ha provocat ràbia i s’ha vist com una punyalada per l’esquena.

Un altre dels elements fonamentals és que qualsevol pla ha d’estar meticulosament preparat amb un doble objectiu: deixar el Partit Demòcrata en la millor posició per als comicis del novembre i assegurar que es mantenen la dignitat i el respecte a les cinc dècades de servei públic que ha prestat Biden.

Segons aquesta i moltes altres informacions, han sigut diversos elements els que han fet finalment que cali en Biden la realitat d’una situació insostenible però principalment n’hi ha tres: el franc missatge que li va traslladar Nancy Pelosi, enquestes que mostren les seves males perspectives en un camí cap a la victòria i el seu impacte en altres curses del novembre i la caiguda de les donacions, que al juliol podrien haver caigut entre un 50% i un 75% respecte a les previsions.

En la conversa que va mantenir amb Pelosi, antiga presidenta de la Cambra de Representants, i que encara la més poderosa i influent demòcrata al Congrés i possiblement la més brillant estratega a Capitol Hill, Biden va sentir que la seva permanència com a candidat amenaça de ser un llast per als candidats a les cambres al novembre. A més, Pelosi li va mostrar enquestes amb números molt més negatius que els que diu que ha vist Biden. Quan el president va parlar d’aquests sondejos interns amb perspectives més favorables Pelosi el va interpel·lar: "Posi [Mike] Donillon al telèfon", amb referència a un dels principals assessors de Biden.

Pelosi també va voler advertir al seu líder que més i més congressistes podien afegir-se a les crides públiques perquè es retiri. Tot i que encara no s’ha produït una onada, en les últimes hores han fet aquest pas cinc representants i dos senadors més. En total ja són més d’una trentena.

"Moment dur"

Notícies relacionades

D’altres, en canvi, han reforçat el seu suport a Biden i a la seva continuïtat en la carrera electoral. I entre aquests es compta la congressista progressista Alexandria Ocasio-Cortez, que dijous passat a la nit assegurava que les "elits" estan intentant no només prendre-li la candidatura a Biden, que va rebre 14 milions de vots a les primàries, sinó també impedir la transició natural de la candidatura a la vicepresidenta Kamala Harris.

El missatge públic que res ha canviat arribava tant del comunicat de Biden com de declaracions d’Andrew Bates, un dels portaveus de la Casa Blanca, i de Jen O’Malley, la cap de campanya, que tot i que no acostuma a aparèixer en els mitjans va donar una entrevista a l’MSNBC. En aquesta va reconèixer que és "definitivament un moment dur per a la campanya" i que les perspectives han caigut des del desastrós debat de Biden davant Trump el 27 de juny, però també va dir que ha sigut un "petit moviment". "Sabem que Joe Biden ha de fer la feina per reassegurar al poble nord-americà que està en això per guanyar", va dir.

Temes:

Joe Biden