El conflicte del Pròxim Orient

La Haia declara "il·legal" l’ocupació israeliana de Cisjordània i Jerusalem

El Tribunal Internacional de Justícia declara que les polítiques d’Israel són una "annexió de facto"

La Haia declara "il·legal" l’ocupació israeliana de Cisjordània i Jerusalem

NICK GAMMON / AFP

2
Es llegeix en minuts
Andrea López-Tomàs
Andrea López-Tomàs

Periodista i politòloga. Corresponsal a l'Orient Proper des de Beirut.

ver +

Nou revés de la justícia internacional a Israel. Després de mesos de deliberacions, el Tribunal Internacional de Justícia ha declarat que la política d’assentaments israelians a Cisjordània i Jerusalem Est ocupats durant els últims 57 anys viola el dret internacional. "La presència contínua d’Israel al territori palestí és il·legal" i ha d’acabar "al més aviat possible", va declarar el màxim tribunal de les Nacions Unides en una opinió no vinculant emesa ahir. A l’escoltar que les polítiques israelianes en els territoris ocupats constitueixen una "annexió de facto", els ministres ultradretans del Govern de Benjamin Netanyahu van respondre demanant l’annexió de gran part del terreny.

Panel de 15 jutges

"Els assentaments israelians a Cisjordània i Jerusalem Est i el règim associat a ells s’han establert i es mantenen en violació del dret internacional", va dir el president Nawaf Salam, al llegir les conclusions d’un panel de 15 jutges d’arreu del món. Aquest grup d’experts ha determinat que "el trasllat per part d’Israel de colons a Cisjordània i Jerusalem, així com el manteniment de la seva presència, és contrari a l’article 49 del quart Conveni de Ginebra". El tribunal ha acusat Israel d’haver abusat de la seva condició de potència ocupant en aquests territoris al portar a terme polítiques d’annexió de territoris, imposició d’un control permanent i construcció d’assentaments, i li ha exigit que posi fi immediatament a la construcció de colònies.

Notícies relacionades

Tot i que les conclusions dels jutges del Tribunal Internacional de Justícia no són vinculants, tenen un destacat pes en el dret internacional. No s’espera que a Israel es facin ressò de les seves opinions, però probablement causin un gran enrenou a nivell internacional i poden afectar l’aïllament internacional d’Israel.

Un mort a Tel Aviv

La població de Tel Aviv va tornar a sentir ahir l’amenaça dels seus enemics. Un dron houthi llançat des del Iemen va arribar a aquesta ciutat costanera, va matar una persona i en va ferir una desena. L’avió no tripulat, carregat d’explosius, va impactar contra un edifici d’apartaments al centre de Tel Aviv, molt a prop de la sucursal de l’ambaixada dels EUA. Les Forces Aèries israelianes van dir que el vehicle havia sigut identificat, però que, a causa d’un error humà, les defenses aèries no el van atacar ni tampoc van sonar les sirenes. El moviment houthi del Iemen va reivindicar l’atac, el primer letal en territori israelià.