MAGAfesta a Milwaukee

Durant quatre dies, el Fiserv Forum, seu de la convenció republicana, ha viscut l’impuls final que necessitava Trump per tornar a la Casa Blanca. 

El luchador profesional Hulk Hogan habla en la Convención Nacional Republicana

El luchador profesional Hulk Hogan habla en la Convención Nacional Republicana / EFE/EPA/Justin Lane

2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

El discurs de Trump d’acceptació de la nominació per a les presidencials de novembre, dijous, va posar el colofó a un conclave que, tocat d’una aura gairebé mística després de l’intent d’assassinat de dissabte passat, i elevat a més a l’arribar en paral·lel a la crisi que hi ha al partit demòcrata, deixa importants conclusions sobre l’evolució a llarg termini del partit i del trumpisme.

Si el 2016 Trump va aconseguir la nominació després d’intenses lluites internes i la frontal oposició de l’aparell del partit, aquesta vegada ha sigut al contrari. Avui no hi ha resistència i, si n’hi ha, es lliura en veu baixa, una cosa que confessen delegats demanant anonimat per la por de represàlies que portin a l’exili polític. Aquest fons del primer dels EUA s’ha assentat com el credo ideològic i polític del partit. I el que durant dècades hauria sigut impensable en una convenció republicana o s’hauria associat al Partit Demòcrata, com les denúncies de l’"avarícia corporativa" o els atacs a Wall Street, ha sigut una moneda de canvi habitual a Milwaukee.

Trump i el seu moviment van ser en el passat sinònim i exposició de caos, però avui ho són d’una organització exemplar, disciplinada i en control gairebé perfecte en formes i fons. A Milwaukee es va arribar amb la determinació de llançar un missatge d’unitat, tant per a la formació com per al país, i almenys en l’hora més noble de la convenció, la de discursos que retransmeten en directe per a tot el país les televisions, és la que es va enviar. Només el mateix Trump es va disparar al peu. Tot i que en el seu discurs va incloure múltiples missatges presentant-se com un líder que apel·la i s’ofereix a la unitat nacional, va tornar a mostrar-se incapaç de reprimir la retòrica divisiva i d’atacs que continua danyant-lo amb indecisos i moderats.

Autèntic culte

Notícies relacionades

En tot el Fiserv Forum no es podia trobar aquests dies una imatge que no fos la de Trump ni parafernàlia que no tingués el candidat o MAGA (Make America Great Again) al centre, elevant la sensació d’un autèntic culte. Tres dels quatre dies, algú amb cognom Trump ha passat per l’escenari. Els que no van parlar des de l’escenari van ser l’ex primera dama, Melania, i Ivanka, la filla que durant el primer mandat va ser, com el seu marit, Jard Kushner, assessora a la Casa Blanca. Només van acudir dijous a la jornada final, en què no hi va haver Barron, el fill de l’expresident i Melania Trump.

Amb la selecció com a candidat a vicepresident de Vance, un perfecte aliat ideològic de només 39 anys, Trump, de 78, no únicament guanya un actiu per buscar votants a Pennsilvània, Michigan i Wisconsin o entre els joves, sinó que marca un dofí. Milwaukee a més també ha servit per apuntalar altres figures de futur en aquest partit trumpista.

Temes:

El País