Repressió a la premsa

Rússia condemna a 16 anys un periodista nord-americà acusat d’espionatge

El reporter de ‘The Wall Street Journal’, detingut el març del 2023, complirà la sentència en una colònia penitenciària de "règim estricte"

Rússia condemna a 16 anys un periodista nord-americà acusat d’espionatge
2
Es llegeix en minuts
Àlex Bustos
Àlex Bustos

Periodista

ver +

El periodista Evan Gerxkovitx va rebre ahir un cop més que previsible: una condemna de 16 anys de presó per l’acusació d’espionatge. El nord-americà, de 32 anys, complirà la pena en una colònia penitenciària de "règim estricte", segons va ordenar el jutge Andrei Mineiev, que va dictar una pena menor a la que demanava la fiscalia, 18 anys. La justícia russa va justificar la duresa del càstig en el fet que el reporter hauria recollit informació secreta sobre la indústria militar russa, una afirmació negada per ell mateix, per la seva família i per la Casa Blanca. El corresponsal de The Wall Street Journal està detingut des de març del 2023, quan les autoritats russes el van arrestar a Iekaterinburg, la capital de la regió dels Urals.

La condemna de Gerxkovitx és la primera contra un reporter nord-americà processat per espionatge des de la guerra freda. La va rebre al jutjat de la ciutat on va ser detingut. Abans de ser traslladat a la regió un altre cop va estar empresonat a la presó del barri moscovita de Lefórtovo, coneguda per ser el centre on es tanca els presos polítics des dels temps de la Unió Soviètica.

No és el primer periodista condemnat a Rússia des que va començar la guerra contra Ucraïna el febrer del 2022. A més d’una periodista amb doble nacionalitat, Alsu Kurmaixeva (russo-nord-americana), també hi ha múltiples professionals russos condemnats o en situació de cerca i captura. Alguns treballen o treballaven en mitjans estrangers, com és el cas dels periodistes Serguei Karelin (AP) i Konstantin Gabov (Reuters), tots dos treballadors de mitjans estrangers al país euroasiàtic.

A més de Gerxkovitx, hi ha altres presoners nord-americans internats en colònies penals russes, com el soldat Gordon Black, l’exmarine Paul Whelan, el músic Travis Leake i el professor Marc Fogel. Respectivament estan acusats d’amenaça i robatori; espionatge, i els dos últims, de possessió de drogues.

Possible intercanvi

Notícies relacionades

Com va passar amb la jugadora de bàsquet Brittney Griner, que va ser intercanviada a finals del 2022 pel traficant d’armes rus Víktor Bout, l’Administració nord-americana creu que Moscou voldria intercanviar el professional de la informació i els altres presoners nord-americans per algun ciutadà rus detingut als EUA o a Occident. Washington va declarar que Gerxkovitx va ser "detingut inapropiadament". El president rus, Vladímir Putin, va evocar la possibilitat d’un intercanvi que involucri el reporter i fins i tot va indicar un nom del seu interès complint pena en presons d’Occident: Vadim Krassikov, un oficial del FSB (serveis secrets russos) condemnat de per vida a Alemanya per haver assassinat un militar txetxè exiliat el 2019.

Rússia s’ha convertit des del 2022 en un lloc complicat per treballar com a professional de la informació. Així ho testifiquen els múltiples mitjans independents que actualment treballen principalment des de l’estranger.