Trump crida a la unitat, però ofega el missatge de moderació en el discurs

El líder republicà va acceptar la nominació a candidat amb una intervenció davant els seus militants en què va recuperar la retòrica incendiària habitual

L’expresident va tornar a insistir en la idea del frau electoral el 2020, que l’allunya del votant independent

Trump crida a la unitat, però ofega el missatge de moderació en el discurs
3
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

Havia de ser el discurs de la unitat, l’oportunitat per segellar davant els nord-americans, i especialment davant els votants moderats, la imatge d’un líder transformat en qui el país pot posar la confiança per tornar a la Casa Blanca en les eleccions de novembre. Però Donald Trump, cinc dies després de sobreviure a un intent d’assassinat, no va poder evitar dijous passat, en el seu discurs formal d’acceptació de la nominació en la convenció a Milwaukee, ofegar aquest missatge sota la seva retòrica habitual: incendiària, apocalíptica i esquitxada de greuges, insults, mentides i exageracions. Va ser, com deia un convidat al sortir, "la història de dos Trump".

El guió estava preparat. Després de sortir a l’escenari amb unes enormes lletres daurades que lletrejaven el seu cognom, Trump va arrencar amb un relat detallat de l’atemptat fallit, de què va assegurar que el va salvar la intervenció divina. Va ser un moment que va provocar llàgrimes entre alguns delegats i va incloure gestos com exposar i fins i tot besar l’uniforme del cap de bombers que va morir a causa de les bales de Michael Mathew Crooks i mantenir un moment de silenci. I va tenir un moment emocional fins i tot per a Trump, quan va apuntar: "No hauria de ser aquí".

Arrencada amable

També en aquesta arrencada, i quan va llegir el teleprompter, Trump va llançar paraules i frases amables, renovant les crides a la unitat que han dominat el seu missatge públic des de l’atemptat. Va parlar de "confiança, força i esperança," va dir que "cal guarir l’acord i la divisió", "hem d’alçar-nos per sobre de les diferències" ... "A cada ciutadà, jove o gran, home o dona, demòcrata, republicà o independent, negre o blanc, asiàtic o hispà, estenc una mà de lleialtat i amistat", va assenyalar en un moment del discurs.

Però aviat va quedar clar que Trump, malgrat la disciplina i l’organització meticulosa de la seva campanya, que ha controlat durant els tres dies previs de convenció la part que les televisions retransmeten en horari de màxima audiència, és el mateix de sempre. L’altre Trump, que es perd per meandres retòrics.

El candidat republicà va parlar durant més d’hora i mitja amb un missatge i un to molt similar al que se sent en qualsevol dels seus mítings. I tot i que va reforçar el seu missatge d’apel·lació a la classe mitjana i treballadora amb promeses de posar-los al capdavant de les seves prioritats, bona part del temps la va dedicar a fer un retrat apocalíptic dels Estats Units després de gairebé quatre anys d’Administració de Joe Biden, tot i que el president només el va citar pel seu nom un cop. A la vicepresidenta Kamala Harris, ni una.

La "tercera guerra"

Notícies relacionades

El líder republicà va parlar també d’un món que "dona a la tercera guerra mundial" i, de les seves bones relacions amb dirigents mundials com el president de Rússia, Vladímir Putin; el de la Xina, Xi Jinping; el líder nord-coreà, Kim Jong-un, i el primer ministre d’Hongria, Viktor Orbán. També, com en qualsevol dels seus actes electorals, es va referir insistentment a la suposada "invasió" d’immigrants, vinculant-los als més horrorosos crims. Va renovar, provocant ovacions, la seva promesa de dur a terme la deportació massiva més gran de la història i la seva aposta per la perforació de combustibles fòssils.

Trump, que en un moment es va referir a l’expresidenta demòcrata de la Cambra de Representants Nancy Pelosi com a "boja", tampoc es va poder controlar i va recuperar les acusacions de frau electoral el 2020, potser un dels elements de la seva proposta política que més l’allunya de votants independents. I va tornar a declarar-se víctima d’una "caça de bruixes política".