Acord polèmic

La UE i Sèrbia pacten subministrar liti per a les bateries de vehicles

El controvertit projecte d’extracció de la matèria primera és rebutjat per l’oposició i els veïns per l’impacte en la població

La UE i Sèrbia pacten subministrar liti per a les bateries de vehicles

Agencias

1
Es llegeix en minuts
Ana Ćurić

Sèrbia i la Unió Europea (UE) van rubricar ahir un acord sobre "matèries primeres crítiques" poc menys d’una setmana després que una decisió de la justícia del país balcànic hagi obert la porta a reprendre un controvertit projecte d’explotació de liti. La firma, al Palau de Sèrbia de Belgrad, va ser portada a terme pel vicepresident de la Comissió Europea, Maros Sefcovic, i la ministra d’Energia, Dubravka Djedovic, en presència del canceller alemany, Olaf Scholz, i el president serbi, Aleksandar Vucic.

La trobada va tenir lloc en un clima de tensió marcat pel rebuig de l’oposició i activistes al projecte d’extracció de liti a la vall de Jadar, a l’oest de Sèrbia, que encapçala la corporació internacional Rio Tinto. Temen que aquest projecte canviï la terra i el país per sempre, que provoqui desplaçaments de població i danyi la natura de manera irreversible.

Notícies relacionades

Material fonamental

L’acord garanteix que el liti explotat en terra serbi "es mantingui a Europa", segons Vucic, el Govern del qual està en converses amb constructors d’automòbils com Mercedes, Volkswagen i Stellantis. El liti és un material fonamental per a les bateries de vehicles elèctrics, sobretot després del veto a la venda de vehicles amb motor de combustió que entrarà en vigor a la UE l’any 2035. Vucic i Scholz van descriure el projecte com "un salt quàntic cap al futur". La majoria de ciutadans de Sèrbia, però, no ho veuen així.

Temes:

Govern El País