Biden s’aferra a la seva candidatura i se sent traït per Pelosi i Obama

El president i aspirant demòcrata continua sense cedir a la pressió perquè abandoni 

Acusa l’exlíder de la formació a la Cambra baixa i l’exmandatari del país d’orquestrar en contra d’ell

Superada la covid, el dirigent comença a planificar el retorn als actes de campanya a Geòrgia i Texas

Biden s’aferra a la seva candidatura i se sent traït per Pelosi i Obama
4
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

El president dels Estats Units, Joe Biden, continua enrocat en el seu afany per ser el candidat demòcrata per tornar-se a enfrontar en les eleccions de novembre a Donald Trump. Ho fa sumit en un intens estira-i-arronsa amb líders i membres del seu partit que no deixen d’elevar la pressió perquè el líder de 81 anys, sumit en una aguda i extrema crisi de confiança des del desastrós debat del 27 de juny, faci un pas al costat.

Biden s’atrinxera, convençut en les seves pròpies capacitats per guanyar, com va fer el 2020, a l’expresident republicà. Creu que aquesta vegada, com tantes altres en la seva llarga carrera política de cinc dècades, se l’infravalora. I persisteix també amb ràbia, frustració i ressentiment pel que considera la traïció d’alguns poderosos demòcrates, especialment l’expresidenta de la Cambra baixa, Nancy Pelosi, i l’expresident Barack Obama.

L’estira-i-arronsa està resultant demolidor per al Partit Demòcrata, un "malson" inimaginable fa un mes, segons han admès fonts de la formació a The Washington Post. La sensació de debacle s’intensifica, a més, en contrast amb la situació dels republicans. Trump, que ja abans del debat estava per davant de Biden en les enquestes, va sobreviure dissabte a un intent d’assassinat, un esdeveniment extraordinari que ha reforçat la seva imatge i no només entre els seus. En la convenció republicana celebrada aquesta setmana a Milwaukee ha sigut entronitzat com a rei i déu absolut d’un partit unit on tot avança amb un ordre, disciplina i organització que avui, sense cap mena de dubte, són l’enveja dels demòcrates. I ahir va oferir a Grand Rapids (Michigan) el seu primer míting després de l’atemptat de fa una setmana amb el seu flamant candidat a vicepresident, J. D. Vance.

Tot i que, mentre es desenvolupava la convenció republicana, fonts anònimes pròximes a Biden i el seu cercle van assegurar que el president estava més "receptiu" a escoltar els arguments que recomanen que abandoni i a estudiar les enquestes que desdibuixen un camí de la victòria al novembre i que, a més, assenyalen l’escenari d’una conquesta republicana de tot el Congrés, el missatge oficial de la seva campanya, de la Casa Blanca i de Biden nega la veracitat d’aquestes filtracions.

A l’agenda de la setmana que ve, Biden ja comença a planificar el retorn als actes de campanya a Geòrgia i Texas. I també aquesta setmana s’ha de reunir a la Casa Blanca amb el primer ministre d’Israel, Benjamin Netanyahu, que dimecres ha sigut convidat pels republicans a pronunciar un discurs en el ple del Congrés.

Maquinacions

La informació que arriba des de la residència d’estiu de Biden a Rehoboth Beach (Delaware), on des de dimecres s’ha hagut d’aïllar per un contagi de covid, és la d’un líder cada vegada més ressentit pel que veu com una campanya orquestrada en contra d’ell. La seva ira és especialment intensa cap a Pelosi, una figura que ha sigut fonamental per aconseguir els seus triomfs legislatius en aquests tres anys i mig de mandat i que ara veu com a principal instigadora de la rebel·lió en contra d’ell. Públicament, gairebé quatre desenes de representants i senadors li han demanat que abandoni la intenció de presentar-se.

Pelosi públicament no ha instat Biden a abandonar, però en privat li ha dit que no veu camí. I davant d’alguns col·legues ha expressat que recolzaria una convenció oberta "competitiva". La irritació de Biden és també especial amb Obama, segons fonts pròximes al mandatari que citava des de l’anonimat ahir The New York Times. Obama va ser qui el va escollir com a vicepresident el 2008, va estar al seu costat el 2020, i en aquesta campanya, just després del debat, va defensar públicament Biden dient que només havia tingut "una mala nit".

Notícies relacionades

Tot i que l’expresident des d’aleshores públicament ha guardat silenci a mesura que la crisi s’aguditzava, s’han filtrat comentaris que ha fet a aliats en els quals mostrava temor per l’impacte de la permanència de Biden com a candidat. I, segons l’actual mandatari, és Obama qui està movent els fils del que considera que són les maquinacions per fer-lo fora. Obama guarda silenci en públic, però els seus antics assessors més pròxims, com David Axelrod, són els que han alçat més la veu per demanar-li que abandoni.

Els sentiments de Biden cap a Obama enrareixen una relació que, malgrat l’amistat que van travar en els vuit anys compartits a la Casa Blanca, ja era complicada. Perquè els que coneixen Biden asseguren que té una espina clavada des del 2016, quan Obama i el seu cercle més pròxim van contribuir que ell abandonés qualsevol aspiració presidencial per aclarir el camí de Hillary Clinton.