La cursa a la Casa Blanca

Els noms que sonen amb més força per al relleu

Si Joe Biden decidís finalment abandonar el seu intent de ser reelegit com a president dels Estats Units, els demòcrates necessitarien un nou candidat per enfrontar-se a Donald Trump el 5 de novembre. La llista que s’estudia als Estats Units per a aquest potencial relleu és llarga. 

El presidente de EEUU, Joe Biden.

El presidente de EEUU, Joe Biden. / JACQUELYN MARTIN / AP

4
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

Encara no queda clar si Joe Biden es mantindrà en la cursa electoral per a les presidencials o si, finalment, acabarà fent un pas enrere. Però davant el dubte, ja són molts els ulls que busquen entre les files demòcrates un possible candidat capaç d’enfrontar-se a Trump en les presidencials.

Kamala Harris.

El consens és que l’actual vicepresidenta, de 59 anys, seria l’opció que el mateix Biden assenyalaria com una eventual alternativa. La seva vicepresidència ha sigut grisa. Biden li va fer més mal que bé a l’encarregar-li que fos la cara de les polítiques d’immigració, però hi va sumar els seus propis problemes, de l’artificialitat a discursos pobres. Durant els últims mesos, ha elevat el seu estatus polític al centrar-se en drets reproductius i acostar-se a joves, dones i minories.

Kamala Harris. /

epc

Gretchen Whitmer.

La governadora de Michigan és una estrella en ascens al Partit Demòcrata. Va aconseguir dues victòries contundents per al seu càrrec el 2018 i el 2022 en un estat que, entre el grapat dels frontisses que acaben decidint les presidencials, serà també vital aquest novembre. Va ser víctima d’un intent de segrest i assassinat per part d’una milícia d’extrema dreta. Les seves mesures a favor de garantir el dret a l’avortament, de control d’armes o de protecció dels drets de la comunitat LGTB poden atraure progressistes.

Gavin Newsom.

El governador de Califòrnia és un altre polític que abans que s’obrís la crisi de Biden tenia la vista posada en les eleccions del 2028. En els seus inicis polítics, el 1998, ja va dir que volia ser president. Vist com a agut i hàbil però també com superficial i arrogant, ha construït una xarxa de donants i suports i ha elevat el seu perfil nacional amb actes com un debat que va protagonitzar amb Ron DeSantis. En aquesta recerca també ha anat moderant i portant cap al centre algunes de les seves propostes.

El gobernador de California, Gavin Newsom. /

EFE/ELIJAH NOUVELAGE

Pete Buttitieg.

L’actual secretari de Transport del president Biden va irrompre en l’escena política nacional des de l’alcaldia de South Bend (Indiana) el 2020. En aquelles primàries democràtes, i abans que Biden aconseguís encarrilar la seva nominació a Carolina del Sud, gairebé guanya a Iowa i New Hampshire. Tot i que a l’Executiu s’ha encarregat d’una cartera que ha viscut moments de crisi, ha demostrat ser un dels millors comunicadors de l’Administració i ha plantat cara als republicans en diverses compareixences al Congrés o en aparicions a Fox News que fan les delícies dels demòcrates. Un dels seus punts febles més grans és que, almenys a les conteses del 2020, no va tenir pràcticament suport entre votants de minories.

Andy Beshear.

El governador de Kentucky, de 46 anys, és a les quinieles generals, però també molt destacat en les d’un potencial vicepresident si la nominada acaba sent Harris. Va ser elegit i reelegit còmodament en un estat conservador, que Trump va guanyar el 2016 per prop de 30 punts. És el prototip de demòcrata moderat i ha demostrat ser un bon gestor, ha guanyat el favor de votants republicans amb la seva resposta a desastres, com ara tornados.

El gobernador de Kentucky, Andy Beshear, en 2023. /

Wikimedia Commons

Josh Saphiro.

The Washington Post ha descrit el governador de Pennsilvània com una de les estrelles en ascens "més intrigants" a la formació. Tot i que només porta un any i mig al càrrec, aquest polític de 51 anys ha aconseguit una cosa inusual entre els demòcrates: aconseguir l’aprovació de tres de cada deu votants que recolzen Trump. És una bona carta d’entrada. Però també ha xocat amb grups de defensa mediambiental pel seu suport a la indústria del gas i no és favorit dels progressistes pel seu suport a Israel.

J.B. Pritzker.

De 59 anys, i membre de la família cofundadora de la cadena hotelera Hyatt, el governador d’Illinois és un milmillonari amb una gran fortuna que podria ajudar-lo en una campanya presidencial. Com a governador ha avançat una agenda progressista que ha passat des de per la pujada del salari mínim fins al veto a les armes d’assalt i per la codificació del dret a l’avortament a Illinois després que el Suprem li derogués la protecció constitucional a aquest dret.

Wes Moore.

El governador de Maryland és una altra figura en ascens al Partit Demòcrata. Negre, de 45 anys, és el prototip d’història de superació i talent. Va començar en un college comunitari abans d’entrar a la John Hopkins i després guanyar una beca Rhodes per anar a Oxford. Va ser militar i va servir a l’Afganistan, va dirigir una fundació benèfica i va fer diners a Wall Street.

El gobernador de Maryland por el partido demócrata, Wes Moore /

Reuters / Elizabeth Frantz
Notícies relacionades

Michelle Obama.

Malgrat haver deixat clar que no té cap intenció de presentar-se, ni de tornar a Washington, la dona de Barack Obama no pot evitar que el seu nom entri, si no a totes les quinieles, a totes les llistes de desitjos dels demòcrates.