L’últim mur del continent

Erdogan allunya la possibilitat d’una reunificació de Xipre

El president turc afirma, en la celebració del 50è aniversari de la invasió, que "és impossible una solució federal" per a l’illa

Erdogan allunya la possibilitat d’una reunificació de Xipre

Europa Press/Contacto/Turkish Presidency - Archivo

2
Es llegeix en minuts
Adrià Rocha Cutiller
Adrià Rocha Cutiller

Periodista

ver +

"No es pot arribar enlloc si no es veu la realitat actual de l’illa. Ho vull deixar ben clar: creiem ja impossible una solució federal per a Xipre". D’aquesta manera es va expressar ahir el president turc, Recep Tayyip Erdogan, en una desfilada militar al costat nord de Nicòsia –Lefkosa, en turc– en la celebració del 50è aniversari de la invasió turca de Xipre.

El 20 de juliol de 1974, l’Exèrcit turc va començar una campanya militar al nord de l’illa per protegir la població turca i lluitar contra el cop d’Estat iniciat per l’arquebisbe Makarios III, que va liderar una junta militar que buscava l’annexió de Xipre a Grècia i l’expulsió dels habitants turcs.

La invasió turca, que va durar fins al 18 d’agost, va parar els seus plans, i va deixar Xipre com està ara: dividida en dos estats i separada per l’últim mur d’Europa. Al sud hi ha la República de Xipre, l’únic Estat reconegut de l’illa, i membre de la UE des del 2004. Al nord, la República Turca del Nord de Xipre, un Estat de facto només reconegut per Turquia.

"Estem llestos per solucionar tots els problemes de l’illa i arribar a un clima perquè hi pugui haver una pau duradora. I espero que [la República de Xipre] també treballi per preservar la pau i tranquil·litat que vam establir en aquestes terres fa 50 anys", va dir Erdogan acompanyat del president turcoxipriota, Ersin Tatar, un aliat molt pròxim al president turc.

Així, la possible reunificació de l’illa mai ha estat tan lluny com ara, amb Turquia i la república turcoxipriota deixant totalment de banda la reunificació de Xipre. Malgrat la divisió i que l’illa continua custodiada per forces de pacificació de les Nacions Unides, el pas entre estats està completament obert als locals i les tensions entre comunitats han desaparegut gairebé per complet.

Notícies relacionades

Una pau duradora

"La nostra política és per aconseguir una solució de dos estats per a l’illa. Turquia està llesta per negociar, discutir i arribar a una pau duradora que solucioni per sempre el problema de Xipre", va apuntar Erdogan, que va afegir: "Espero que arribi el dia que els líders dels països garants de l’illa visitin junts els dos estats". Turquia és la garant de la República Turca del Nord. Grècia i el Regne Unit, de la part grecoxipriota.