A França

Le Pen es queda sense cap vicepresidència a l’Assemblea Nacional

Marine Le Pen, el domingo, en el cuartel general de Reagrupamiento Nacional.

Marine Le Pen, el domingo, en el cuartel general de Reagrupamiento Nacional. / ANTONIN BURAT / DPA

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El bloc macronista, la dreta tradicional i l’aliança d’esquerres Nou Front Popular han tornat a aplicar el cordó sanitari per evitar que l’extrema dreta de Reagrupament Nacional (RN) obtingués alguna de les sis vicepresidències de l’Assemblea Nacional malgrat haver sigut el partit més votat a les passades eleccions, una mesura que ha disgustat profundament la formació de Marine Le Pen. El pacte entre els macronistes i la dreta conservadora d’Els Republicans (LR, amb 45 diputats), va assegurar la nit de divendres que aquests dos grups aconseguissin cadascun dues vicepresidències, mentre que les dues restants van ser per a l’esquerra.

Notícies relacionades

"Aquest acord ha sigut vist per tot el món", va clamar Le Pen, que va acusar els republicans d’haver-se "venut" al bloc macronista. Le Pen també va denunciar que el LR va aconseguir més de gairebé 11 milions de vots a les eleccions de juny i juliol, per 1,5 milions dels conservadors. Això significa que el LR ha aconseguit la representació a la taula de l’Assemblea que "legítimament li corresponia al RN", va insistir. "És un escàndol democràtic", va assenyalar el RN en un missatge a X, en què va recordar que, sense aliances, constitueix el primer grup parlamentari de la nova Assemblea Nacional. El RN es va quedar també sense cap de les dotze secretaries a repartir, de les quals nou van ser per a l’esquerra, agrupada al Nou Front Popular.

L’extrema dreta no ha sigut l’únic grup a mostrar el seu malestar per la votació. Diversos diputats van denunciar manipulació de paperetes i frau. Després de la llarga votació de les vicepresidències, es va descobrir que les urnes contenien 10 sobres més que el nombre d’electors possibles, de manera que la presidenta de l’Assemblea, la macronista Yaël Braun-Pivet, va ordenar la repetició de la votació i els diputats van exigir que es portés a terme una investigació.