Llimona & vinagre

Un divorci a la cort de l’horror

Un divorci  a la cort de l’horror
4
Es llegeix en minuts
Jorge Fauró

A Dubai, una princesa influencer ha anunciat a Instagram que es divorcia del seu marit provocant gran gresca a Occident, sobretot a Espanya, que té un rei emèrit, el matrimoni del qual va acabar fa dècades –tot i que continuen casats– vivint en un país àrab. La gran paradoxa del nostre temps. Mahra Sheikha, de 30 anys, xeica de Dubai, va aplicar la pràctica d’alguns països àrabs, on un home es pot divorciar de la seva dona a l’instant al declarar-ho tres vegades seguides. "Estimat marit, com que estàs ocupat amb altres companyies, per la present declaro el nostre divorci. Em divorcio, em divorcio i em divorcio. Cuida’t, la teva exdona", va escriure a la seva xarxa social dos mesos després de ser mare. Talaq, talaq, talaq. Un any han durat com a marit i muller. El divorci lliure és legal a Dubai des de febrer.

Traçar l’arbre genealògic dels Al-Maktoum, el nom familiar de l’acabada de divorciar, és gairebé tan complicat com el dels Buendía del Macondo de García Márquez. Crueltat i endogàmia. Definir una de les principals famílies de l’emirat com a desestructurada és blanquejar la fosca història que enfosqueix el luxe i esplendor d’aquest país de 3,5 milions d’habitants, on el nombre d’homes duplica el de dones (a Espanya, per exemple, el cens femení constitueix més de la meitat del padró). El marit és un cosí llunyà de la influencer, un altre Al-Maktoum, de nom Mana, multimilionari apassionat del futbol que es fa fotos amb Ronaldinho i es dedica a fer coses de multimilionaris, poques realment de profit en aquest Macondo del desert.

Qualsevol de les traduccions que s’atribueixen a la paraula Dubai (daurat, dos germans) són un oxímoron en relació amb aquest cas. Mahra Sheikha és una de les, segons a quines fonts s’acudeixi, 25 o 30 filles de Mohammed bin Rashid al-Maktoum, vicepresident i primer ministre dels Emirats Àrabs Units, emir de Dubai, ministre de Defensa dels Emirats (des de 1971, ni més ni menys), un personatge fosc i atroç a qui el divorci d’una de les seves filles li ve bé de carambola. Mentre es parli de l’originalitat de Mahra recordant a Instagram les companyies del seu marit, s’aparca una de les històries familiars més sinistres dels emirats.

D’entre les 30 filles de l’emir, Mahra Sheikha no és l’única que ha sortit de l’ortodòxia. Una de les seves germanes, Shamsa, filla de l’emir, la van segrestar i van extreure de terra britànic clandestinament. El 2000, amb poc més de 18 anys, la jove va fugir al Regne Unit farta de viure en una gàbia d’or. Dos mesos després, una trucada va delatar el seu parador i quatre homes armats la van capturar a les portes d’un bar de Cambridge. L’endemà, Shamsa estava de tornada a Dubai. Com a càstig, es va mantenir tancada vuit anys. Els pocs que la van poder veure asseguren que el seu estat era lamentable. El Regne Unit va obrir una investigació. Gairebé 20 anys després, l’emir va declarar a les autoritats britàniques que Shamsa se sentia atabalada amb tantes mesures de seguretat i que per això va sortir precipitadament de Dubai. Coses de joves.

Tres anys de tancament

La seva germana Latifa va seguir els passos de Shamsa dos anys després. Tenia llavors 17 i amb la ingenuïtat d’una adolescent es va presentar en un lloc fronterer, des d’on va ser tornada a la gàbia. Va estar tancada sota tortures durant tres anys. El 2018 ho va tornar a intentar, va aconseguir ajuda exterior i al cap de vuit dies va ser capturada en aigües índies. "Teníem por que la nostra filla estigués en mans d’un criminal", va adduir l’emir.

Notícies relacionades

La sisena dona del xeic, la princesa Haya bin Hussein, va ser la següent. Després de veure els vídeos que Latifa havia penjat a YouTube, la princesa, temorosa per la seva vida després d’iniciar una relació amb un guardaespatlles, va recalar a Anglaterra amb els seus dos fills i va afrontar des d’allà la demanda de Mohammed bin Rashid al-Maktoum davant un jutjat familiar. L’emir va perdre. Va sortir el tema de Latifa, el tema de Shamsa i d’altres històries d’horror. El 2020, un tribunal britànic va sentenciar que el xeic havia segrestat dues de les seves filles i havia amenaçat la seva exdona. Haya va rebre 645 milions d’euros com a indemnització, sent el divorci més car de la història al Regne Unit.

Mentrestant, queda per resoldre el culebró entre Mahra i Mana al-Maktoum. No sabem com actuarà el pare de la influencer, que és la seva filla preferida. El que sí que coneixem són les tarifes del divorci a Dubai: oficialment, amb prou feines arriba als mil euros en dírhams dels Emirats Àrabs Units. Diners no els en faltaran per pagar-lo. Atenció mediàtica tampoc.