El conflicte del Pròxim Orient

Els houthis del Iemen amenacen Israel amb una "resposta enorme"

El Govern de l’Iran adverteix d’una "escalada bèl·lica" a la regió pel que denomina "el resultat de les perilloses aventures israelianes"

Un bombardeig al port de Hodeida va provocar dissabte a la nit sis morts i més de 80 ferits

Els houthis del Iemen amenacen Israel amb una "resposta enorme"

EFE

3
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO

El focus del conflicte del Pròxim Orient s’ha desviat aquest cap de setmana de la Franja de Gaza al mar Roig, fent saltar les alarmes sobre una possible escalada en aquest altre punt calent de la regió. Ahir, els rebels houthis del Iemen van amenaçar amb una "resposta enorme" al bombardeig de la vigília contra el port de Hodeida, que va causar almenys 6 morts i 80 ferits. El grup insurgent proiranià va assegurar que durant la matinada va llançar "diversos míssils balístics" contra la localitat costanera d’Elat, al sud d’Israel, en resposta a l’atac de l’Exèrcit hebreu, que al seu torn va ser una represàlia pel dron houthi llançat divendres contra Tel Aviv.

El portaveu militar dels houthis, Yahya Sarea, va informar en un comunicat del llançament de míssils contra "objectius importants" d’Elat que no va especificar en una operació feta, va afegir, "amb èxit". També va assegurar que van disparar "diversos míssils balístics i drons" que "van impactar" contra un vaixell portacontenidors amb bandera de Libèria que transitava pel mar Roig en direcció a Malàisia. "Tenim ple dret a defensar l’estimat Iemen contra l’agressió nord-americana i britànica, així com contra l’agressió israeliana", va afegir Sarea, amb referència a l’atac de dissabte i a la campanya de bombardejos que Washington i Londres van iniciar conjuntament a mitjans de gener contra posicions dels houthis per protegir els vaixells de mercaderies en aquesta important ruta marítima.

Per la seva banda, l’Exèrcit israelià va assegurar haver interceptat un míssil terra-terra sobre el mar Roig "que s’acostava des del Iemen". El projectil no va entrar a territori israelià, però es van activar les sirenes antiaèries a Elat davant la possibilitat de caiguda de metralla.

Un front contra l’Iran

L’atac hebreu de dissabte contra posicions dels houthis a la ciutat costanera de Hodeida va tenir per objectiu els dipòsits de petroli i la central elèctrica del port, des d’on els rebels proiranians llancen la majoria dels seus atacs contra Israel i principal via d’entrada de l’armament que reben de l’Iran. Aquest diumenge, els bombers continuaven amb les tasques d’extinció del foc.

"Igual que Hamàs i Hezbol·là, els houthis són una part integral de l’eix del mal de l’Iran. Aquest eix no només actua contra Israel, sinó que amenaça la pau del món sencer", va remarcar ahir a la nit el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu. Poc després, el ministre d’Exteriors, Israel Katz, va insistir en la necessitat de formar un front internacional contra l’amenaça de l’Iran. "L’Iran posa en perill la pau global i ha de ser aturat ara, abans que sigui massa tard", va escriure Katz a la xarxa X.

Preocupació de l’Aràbia Saudita

Des de mitjans de novembre, els houthis han fet més de 200 accions amb míssils i avions no tripulats contra Israel, tot i que la majoria van ser interceptades. Cap, fins a l’atac de divendres contra Tel Aviv, havia resultat mortal ni havia causat danys greus.

Notícies relacionades

Aràbia Saudita, que és un dels actors en la guerra que es lliura al Iemen ha brindat el seu suport al Govern reconegut davant els rebels houthis, va expressar ahir la seva "gran preocupació" per l’atac de dissabte a Hodeida i va considerar que "duplica la tensió" al Pròxim Orient mentre "perjudica els esforços per a un alto el foc a Gaza". En un comunicat, el Ministeri d’Exteriors del regne va instar a distanciar "la regió dels perills d’una guerra".

El Govern de Teheran, al seu torn, va condemnar l’atac contra el port de Hodeida i va avisar d’"una escalada i expansió de la guerra com a resultat de les perilloses aventures israelianes". "L’oprimit, però fort, poble del Iemen està pagant el preu pel seu noble suport a l’innocent poble, inclosos dones i nens, de Gaza", va afegir el portaveu del Ministeri d’Exteriors iranià, Nasser Kanaani.