Tomb en la carrera a la Casa Blanca

Els republicans es plantegen portar als tribunals la renúncia de Biden

Trump qualifica el seu rival fins ara de ser el "pitjor president de la història" i altres dirigents acusen els demòcrates d’ocultar la seva "incapacitat mental"

El magnat va tornar a acusar l’inquilí de la Casa Blanca d’arribar a la presidència «amb mentides» 

Els republicans es plantegen portar als tribunals la renúncia de Biden
3
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

Els principals líders del Partit Republicà no donaran treva als seus rivals demòcrates, i ja han començat a desgranar els arguments polítics i legals per treure rèdit de la inèdita situació actual, en què un candidat vencedor en unes de primàries renuncia finalment a presentar-se a les urnes. Les veus conservadores que ja s’han volgut manifestar després de l’anunci de Joe Biden han insistit que si l’actual president no està físicament preparat per afrontar l’elecció, hauria fins i tot de renunciar al càrrec.

A més, com ja havia donat a entendre Mike Johnson speaker de la Cambra de Representants, es presentaran recursos legals a escala estatal per anul·lar la decisió. La campanya republicana estava dissenyada per endinsar-se en l’estat de salut i la incapacitat de Biden, i ara s’haurà de reiniciar per complet, valoren els experts.

"Corrupte i no apte"

"És incorrecte, i penso que fins i tot il·legal, segons les regles d’alguns estats, que un grapat de persones en una habitació posterior decideixi que tal candidat ja no els agrada; crec que hi haurà uns arguments convincents per decidir que això no haurà de passar", va declarar a la cadena ABC fa escassos dies. Ahir, en la seva primera reacció arran de l’anunci de Biden, va aprofundir en aquest mateix argument, en una declaració difosa per la xarxa X. "És una conjuntura sense precedents en la història nord-americana; el Partit Demòcrata va forçar el candidat demòcrata a abandonar l’elecció, a només 100 dies de les eleccions; després d’invalidar els vots de 14 milions de demòcrates, l’autoproclamat ‘partit de la democràcia’ ha provat ser exactament el contrari", va carregar Johnson.

Donald Trump, ja entronitzat com a candidat republicà, va mostrar el seu costat més iracund i reivindicatiu per comentar la notícia, en un missatge difós a la seva xarxa social Truth. "El corrupte Joe Biden no era apte per postular-se per a president, i certament no és apte per ocupar el càrrec, ¡i mai ho va ser!", va etzibar el republicà en un missatge a la xarxa social Truth.

Sense esmentar en cap moment la vicepresidenta Kamala Harris, el magnat de Nova York va tornar a recórrer a l’argument que el 2020 va ser ell qui en realitat va guanyar les eleccions i que el seu oponent demòcrata es va imposar "mitjançant mentides" mentre va aprofitar per atacar la premsa que, segons la seva opinió, sabia que "no era capaç de ser president". Donant per fet que vencerà en els comicis de novembre, i criticant la seva gestió sense pietat, va carregar contra la política migratòria de l’actual líder de la Casa Blanca, per permetre l’entrada de milions de persones "sense control", molts dels quals venen "de presons, institucions psiquiàtriques un nombre rècord de terroristes", passant per alt que va ser precisament el seu propi partit, el republicà, el que va impedir que s’arribés a un acord bipartidista sobre el control de la frontera. "Passarà a la història com el pitjor president del nostre país", va concloure.

Notícies relacionades

J. D. Vance, el company de Trump al tiquet i aspirant a vicepresident, també va traspuar confiança a l’hora de comentar la renúncia, i va demanar públicament la dimissió immediata de Biden com a cap de l’Estat per la seva "incapacitat mental" per al càrrec. "Si Biden acaba la seva campanya, ¿com pot justificar continuar sent president?; no presentar-se com a candidat vol dir que el president Trump sempre ha tingut raó quan deia que no estava preparat mentalment per al càrrec de comandant en cap", va valorar.

Aquest, en resum, va ser també el sentiment general d’altres republicans destacats, incloent-hi el senador per Florida Marco Rubio. "Si els demòcrates pensen que Biden no té l’agilitat mental per ser candidat, ¿com li deixen ser president?", va escriure a la xarxa X, abans Twitter. Ron DeSantis, el governador de Florida que va disputar la nominació a Trump, ha optat pel sarcasme. "¡Bingo!; fa temps que els demòcrates i els mitjans cobreixen la notícia que POTUS (acrònims en anglès de president dels Estats Units d’Amèrica) no era capaç de dur a terme la seva tasca; ara estan lluitant no perquè temin que Biden no pot fer la feina, sinó perquè perdran l’elecció i els arrossegarà en la seva caiguda", va escriure.

Temes:

Joe Biden Arran