La directora del Servei Secret admet «errors», però rebutja dimitir

La directora del Servei Secret admet «errors», però rebutja dimitir

JOHN MCDONNELL / AP

1
Es llegeix en minuts
Irene Benedicto
Irene Benedicto

Redactora d'Internacional

ver +

En un dur interrogatori al Congrés dels EUA, la directora del Servei Secret nord-americà, Kimberly Cheatle, es va enfrontar ahir a preguntes sobre com és possible que l’agència que dirigeix fos incapaç d’impedir que l’atacant arribés a disparar a l’expresident i candidat republicà a la presidència, Donald Trump. Un intent de magnicidi que es va quedar en una ferida lleu a l’orella però que ha calat en el debat polític i públic, a la recerca d’un culpable de les fallades de seguretat.

«Vam fallar. Com a directora del Servei Secret dels EUA, assumeixo tota la responsabilitat per qualsevol error de seguretat», va dir Cheatle davant el Comitè de Supervisió de la Cambra de Representants, que està al comandament de la investigació per aclarir les circumstàncies de l’atac a Trump en el míting de campanya del passat 13 de juliol a Butler, Pennsilvània. «L’intent d’assassinat de l’expresident Donald Trump el 13 de juliol és la fallada operativa més important del Servei Secret en dècades», va admetre.

Entre dos i cinc avisos

Notícies relacionades

«Entre dues i cinc vegades» els va ser notificat que hi havia una persona sospitosa a la zona, abans que Trump pugés a l’escenari del míting, segons va admetre la directora del Servei Secret. L’explicació que va donar és un possible error de comunicació: «He de suposar que no sabien que hi havia una amenaça quan van treure el president a l’escenari», va dir Cheatle, que va especificar que l’atacant, Thomas Matthew Crooks, s’havia identificat com a «sospitós» però no com a «amenaça», fins segons abans que obrís foc.

Els congressistes republicans, visiblement irats, van liderar l’argument que no accepten una mera admissió de culpa, ja que només l’acusen de negligència perquè Trump és viu; si no l’acusarien de la seva mort. Per això, van demanar la seva dimissió i van exigir a Joe Biden que la cessi del càrrec.