Tensió a Brussel·les

Divisió a la UE sobre el boicot a Orbán pels viatges a Rússia i la Xina

Els ministres d’Exteriors discrepen sobre la conveniència de reduir el rang d’una reunió prevista a l’agost a Budapest

Divisió a la UE sobre el boicot a Orbán pels viatges a Rússia i la Xina
1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Els recents viatges del primer ministre d’Hongria, Víktor Orbán, a Rússia, Xina i als EUA per veure’s amb els presidents Vladímir Putin i Xi Jinping, i amb l’aspirant republicà a la Casa Blanca Donald Trump no han agradat gens a la UE. Pràcticament tots els líders europeus han reprovat en públic unes gestions que Budapest ha presentat com una «missió de pau» i que no obeïen a cap mandat de la Unió. Malgrat tot, els Vint-i-set mantenen diferències sobre la conveniència o no de sancionar l’Executiu hongarès, que en aquests moments ostenta la presidència de la Unió, tal com ha quedat palès en la reunió que van mantenir els ministres d’Exteriors comunitaris a Brussel·les.

Notícies relacionades

A la seva arribada a la capital belga, la ministra alemanya Analena Baerbock va emfatitzar ahir que era Josep Borrell l’encarregat de representar la política exterior de la UE i ningú més, i que era d’esperar que «els viatges per alimentar l’ego» del líder hongarès haguessin irritat en gran manera.

Xavier Bettel, ministre d’Exteriors de Luxemburg, va considerar en canvi que calia mantenir el diàleg amb Budapest, una opinió semblant a la del seu homòleg espanyol, José Manuel Albares: Espanya «no és favorable a un boicot». El representant hongarès, Péter Szijjártó, no va escatimar qualificatius contra els seus col·legues davant els micròfons del seu país, i va qualificar d’«histèrics» els atacs rebuts que, a més, segons la seva opinió, «ignoren els fets».