El conflicte del Pròxim Orient

Netanyahu viatja als EUA en ple sisme polític per la retirada de Biden

El primer ministre israelià es reunirà avui amb el president nord-americà i Harris 

Almenys 47 palestins moren en diversos atacs a Khan Yunis

El ‘premier’ hebreu buscarà desviar l’atenció informativa cap a l’Iran i la milícia de Hezbol·là

Netanyahu viatja als EUA en ple sisme polític per la retirada de Biden
3
Es llegeix en minuts
Andrea López-Tomàs
Andrea López-Tomàs

Periodista i politòloga. Corresponsal a l'Orient Proper des de Beirut.

ver +

Mentre els Estats Units estan alterats pel tomb en la campanya presidencial, el primer ministre d’Israel, Benjamin Netanyahu, aterra al país. D’una crisi a l’altra. Després d’un cap de setmana de bombardejos sobre el Iemen i de les creixents pressions dels familiars dels ostatges israelians perquè accepti una treva, ahir Bibi va viatjar fins a Washington per realitzar el seu discurs davant el Congrés nord-americà. A mesura que la xifra de víctimes mortals puja a 39.000 palestins a Gaza, el líder israelià busca enfortir les relacions amb el seu aliat històric. Al seu torn, Netanyahu preveu apartar el focus de les agressions israelianes als palestins i moure’l cap a les amenaces de l’Iran i els seus aliats.

«Independentment de qui elegeixi el poble nord-americà com a pròxim president, Israel continua sent un aliat fort i indispensable al Pròxim Orient», va dir abans d’embarcar a l’avió, acompanyat de la seva dona, Sara Netanyahu. Com a part de la delegació, hi ha l’exostatge Noa Argamani i el seu pare, Yaakov, a qui les famílies dels captius els han demanat que no acompanyin el primer ministre. «Això és un reconeixement que ell no és responsable dels fracassos del 7 d’octubre; de fet, t’està utilitzant a tu per justificar-ho», va escriure fa uns dies Dani Elgarat, el germà del qual, Itzik, va ser segrestat el 7 d’octubre, a X en un missatge per a Argamani. «Ens trobarem en la situació absurda de protestar contra tu, i no volem això», deien altres familiars, mentre preparaven manifestacions contra Netanyahu en territori nord-americà.

El primer ministre va posposar el seu viatge un dia, suposadament perquè havia volgut reunir-se amb l’equip negociador israelià abans que aquest també viatgi dijous per reprendre el diàleg després de dues setmanes d’aturada. Les converses per aconseguir un alto el foc a la Franja de Gaza i l’alliberament dels ostatges retinguts allà per Hamàs han suscitat un creixent optimisme últimament. Fins i tot Antony Blinken, secretari d’Estat dels Estats Units, va dir divendres: «Estem en la línia dels 10 metres» per arribar a un acord. Un dels objectius de Netanyahu amb el seu viatge a Washington seria aconseguir el suport del president Joe Biden per a una posició israeliana «dura» basada en els quatre «punts no negociables» del primer ministre, segons un funcionari anònim israelià. Aquests inclouen una garantia que Israel podria reprendre els combats, que s’hauria de complir en qualsevol acord d’alliberament d’ostatges i alto el foc amb Hamàs.

Llaços molt estrets

Notícies relacionades

Netanyahu aterra en uns EUA políticament incerts després de la retirada de Biden de la cursa presidencial. El primer ministre israelià «vol demostrar que no ha soscavat la relació d’Israel amb els EUA, com l’han acusat els seus crítics interns i que els seus vincles amb la Casa Blanca continuen sent forts malgrat les diferències entre ell i Biden sobre la conducció de les operacions militars d’Israel a Gaza», afirma Steven A. Cook, expert en política nord-americana al Pròxim Orient al Council on Foreign Relations. «Netanyahu també s’esforçarà per desviar la conversa de Gaza cap a l’amenaça que l’Iran i els seus representants representen no només per a Israel, sinó també per als EUA», afegeix, alhora que assenyala els plans de l’Exèrcit jueu per reduir operacions a Gaza i centrar la seva atenció al sud del Líban contra Hezbol·là, per a la qual cosa busca «el suport militar i diplomàtic dels EUA».

Després de mesos de certa tensió amb Biden, que va aturar un enviament d’armes a Israel, i d’oposició demòcrata al Govern extremista israelià, els líders republicans de la Cambra de Representants van convidar Netanyahu per fer el seu discurs dimecres. Es tracta del seu quart discurs davant el Congrés, més que qualsevol altre líder mundial.

Temes:

Gaza Israel Focus