Dimiteix la directora del Servei Secret després de l’atac a Trump

Cheatle cedeix a les pressions i abandona el lloc com a cap de l’agència encarregada de protegir els expresidents

Després de la desastrosa compareixença al Congrés, a Cheatle no li va quedar més remei que retirar-se

Dimiteix la directora del Servei Secret després de l’atac a Trump
2
Es llegeix en minuts
Irene Benedicto
Irene Benedicto

Redactora d'Internacional

ver +

El Congrés dels EUA la va posar contra les cordes i la seva posició ja era insostenible: la directora del Servei Secret dels Estats Units, Kimberly Cheatle, va dimitir ahir després que l’agència fos sotmesa a un dur escrutini per no haver impedit l’atac a l’expresident i candidat republicà, Donald Trump, en un acte de campanya a Butler, Pennsilvània, el passat dia 13. Els silencis i les negatives a respondre les preguntes dels legisladors van treure de polleguera els representants republicans, però el neguit i el disgust van acabar estenent-se entre els demòcrates també. Si bé el president dels EUA, Joe Biden, s’havia mantingut de perfil, donant un suport de facto a la directora de l’agència que la seva Administració supervisa en última instància, després de la desastrosa compareixença d’aquest dilluns al congrés, a Cheatle no li va quedar més remei que dimitir.

«No vull que la meva petició de dimissió sigui una distracció del gran treball que tots i cadascun de vostès fan a favor de la nostra missió vital», va dir Cheatle en un correu electrònic als empleats de l’agència que dirigeix en què els comunicava el seu cessament. «En vista dels recents esdeveniments, amb gran pena he pres la difícil decisió de dimitir com la vostra directora», va exposar.

Per la seva banda, Biden li va agrair el servei públic, al capdavant de l’agència que ha liderat des del 2022. «Com a líder, es necessita honor, valor i una integritat increïble per assumir la plena responsabilitat d’una organització encarregada d’una de les feines més difícils al servei públic.»

El president sortint va avançar que nomenaria un substitut aviat. Mentrestant, assumirà la direcció en funcions el fins ara director adjunt del Servei Secret, Ronald Rowe, un veterà de 24 anys en l’agència, segons va informar el Secretari de Seguretat Nacional, Alejandro Mayorkas.

«El fracàs més gran»

«Tot i que la dimissió de la directora Cheatle és un pas cap a la rendició de comptes, necessitem una revisió completa de com es van produir aquests errors de seguretat per poder evitar-los en el futur», va dir en un comunicat James Comer, president republicà del Comitè de Supervisió de la Cambra de Representants. «Continuarem la nostra supervisió del Servei Secret».

Notícies relacionades

El Servei Secret i la seva directora s’enfronten a múltiples investigacions simultànies. A més de la que porta a terme el Comitè de Supervisió de la Cambra de Representants, l’organisme de control intern del Departament de Seguretat Nacional dels EUA està portant a terme el seu propi escrutini i el president Biden va encarregar una tercera línia d’investigació independent sobre els errors comesos. A això s’hi afegeixen les indagacions de l’FBI per aclarir els fets.

A la seva declaració al Congrés dilluns, Cheatle va dir als legisladors que assumia la responsabilitat pel tiroteig, qualificant-lo «del fracàs» més gran del Servei Secret des que el llavors president Ronald Reagan va ser tirotejat el 1981. «Hem fallat. Com a directora del Servei Secret dels EUA, assumeixo tota la responsabilitat per qualsevol error de seguretat», va declarar. Gran part de les crítiques s’han centrat en el fet que no s’assegurés la teulada de l’edifici industrial on es va enfilar l’atacant, a uns 140 metres de l’escenari on parlava Trump. El terrat va ser declarat fora del perímetre de seguretat del Servei Secret per a l’esdeveniment, una decisió molt criticada.