Pressupost de la corona britànica

Carles III rebrà 50 milions extres pel seu patrimoni

Un 12% del benefici de les seves propietats es destina a les despeses de la monarquia

Carles III rebrà 50 milions extres pel seu patrimoni
2
Es llegeix en minuts
Lucas Font
Lucas Font

Corresponsal.

ver +

El rei Carles III rebrà prop de 55 milions d’euros addicionals per al pressupost anual de la corona britànica l’any vinent. Una injecció causada pels beneficis generats pel patrimoni del monarca, que inclou terres rurals, zones urbanes i fons marins i que està valorat en 16.000 milions de lliures (19.000 milions d’euros). El patrimoni està gestionat per una entitat publicoprivada coneguda com a The Crown Estate (les Propietats de la Corona) i un 12% dels seus beneficis van destinats a finançar les despeses oficials de la monarquia, cosa que incrementarà el pressupost anual de la institució fins als 157 milions d’euros per al període 2025-2026.

The Crown Estate és propietat del monarca "per dret de la corona". Això significa que, si bé el rei té el patrimoni durant el seu regnat, aquest no forma part de la seva propietat privada i no el pot gestionar ni prendre decisions sobre els seus béns. Aquesta situació es remunta al 1760, quan el llavors rei Jordi III va cedir la gestió de les terres de la corona al Parlament britànic a canvi d’un pagament anual. A partir del 1961 es va crear l’organització actual, que entrega tots els seus beneficis a l’Estat a excepció de la partida destinada al finançament de la corona, coneguda com a Sovereign Grant (Subvenció Soberana). Entre les propietats més conegudes de The Crown Estate hi ha Regent Street, un dels carrers comercials més emblemàtics de Londres.

Beneficis rècord

Notícies relacionades

L’entitat ha registrat aquest any un rècord de beneficis de 1.100 milions de lliures (1.300 milions d’euros), fet que justifica l’augment de la partida destinada a la corona. "Un any de resultats rècord impulsats per dècades d’inversió en energia eòlica marina, combinat amb una cartera de propietats i terrenys diversa i resistent, mostra com The Crown Estate continua aportant valor econòmic, social i mediambiental en benefici de la nació", van assenyalar els seus portaveus a través d’un comunicat. Aquest resultat suposa un augment de més de 800 milions d’euros respecte a l’any passat i una injecció total de 4.700 milions d’euros a les finances públiques en l’última dècada.

Part de l’augment de la partida per a la monarquia anirà destinada a finançar la remodelació del palau de Buckingham, un projecte de 10 anys valorat en més de 400 milions d’euros i que, segons el mateix palau, servirà per "garantir la seva protecció per a les generacions futures".