Tomb en la carrera a la Casa Blanca

El Congrés dels EUA es rendeix davant Netanyahu en plena devastació de Gaza

Desenes de legisladors, la majoria demòcrates, es van absentar del discurs del primer ministre israelià 

Milers de persones van protestar al carrer

El Congrés dels EUA es rendeix davant Netanyahu en plena devastació de Gaza
4
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

Repudiat a casa per milions d’israelians, processat en els seus tribunals nacionals i en el punt de mira de la justícia internacional per presumptes crims contra la humanitat a Gaza, Benjamin Netanyahu va trobar ahir al Congrés dels EUA el caliu que li nega aquesta part considerable del món que vol veure’l entre reixes. Nou mesos després de l’inici de la devastadora guerra a la Franja, el líder israelià va poder comprovar entre aplaudiments i ovacions dempeus com la classe dirigent dels Estats Units segueix disposada a mantenir el paraigua d’impunitat que ha permès a Israel fer i desfer al seu aire als territoris ocupats palestins. Un suport incondicional que, no obstant, comença a mostrar fissures, com va demostrar el boicot al seu discurs de desenes de legisladors, particularment demòcrates, que es van absentar en senyal de repulsa envers el seu lideratge.

Les insolències són significatives. Il·lustren com el suport bipartidista cap a Israel als EUA està tocat. Amb un Partit Republicà incondicionalment entregat a Netanyahu i l’etnonacionalisme expansionista que encapçala, i un Partit Demòcrata incòmode i dividit per la brutalitat de les seves tropes a Gaza o les insolències que el líder dretà israelià ha dedicat al president Joe Biden, malgrat la seva infinita generositat d’aquests mesos. Pesos pesants van optar per absentar-se, i deixar els seus escons buits. Des de la candidata i vicepresidenta Kamala Harris, que havia d’haver presidit el discurs, fins a Nancy Pelosi o Dick Durbin, el número dos dels demòcrates al Senat. També el referent de la facció progressista, Bernie Sanders. "És la primera vegada en la història nord-americana que es concedeix aquest honor a un criminal de guerra", va dir el senador jueu.

Però les seves objeccions no qüestionen les polítiques d’Estat israelianes, com l’ocupació, la colonització o l’apartheid, condemnades pels tribunals internacionals, sinó el lideratge de Netanyahu i els abusos de les seves tropes a Gaza. Factors que suggereixen que res canviarà substancialment en un futur pròxim. I davant les dues cambres del Congrés, Netanyahu es va esforçar per vendre la premissa d’Israel com a "aliat indispensable dels EUA", la seva avantguarda en "la lluita de la civilització contra la barbàrie", encarnada segons la seva cosmovisió per l’Iran i la seva miríada d’aliats, com Hamàs o Hezbol·là. "Quan lluitem contra l’Iran, lluitem contra l’enemic més radical i assassí dels EUA", va declarar. "No només ens estem protegint a nosaltres mateixos, us estem protegint a vosaltres", va afegir davant l’ovació de molts dels legisladors.

Acusacions contra la justícia

Netanyahu va carregar contra el fiscal del Tribunal Penal Internacional, el mateix que ha sol·licitat una ordre d’arrest contra ell i el seu ministre de Defensa, així com contra tres capitostos de Hamàs per la massacre del 7 d’octubre. El va acusar de mentir "vergonyosament" a l’afirmar que Israel està matant de gana deliberadament la població de Gaza. Fins i tot va arribar a dir que a la Franja, on han mort ja gairebé 40.000 palestins, les seves tropes "pràcticament no han matat cap civil".

El líder del Likud sap que sense el suport dels EUA la justícia internacional amb prou feines té dents. O el rebuig que genera en bona part de la classe política dels EUA, que no admeten límits imposats des de l’exterior a les accions fora de les seves fronteres. "Si les mans d’Israel acaben lligant-se, Amèrica serà la següent", va dir el mandatari israelià. Conscient que molts al seu país l’acusen de posar en perill el sacrosant suport bipartidista a Israel a Washington, Netanyahu es va desfer aquesta vegada en agraïments cap a Biden. "El seu suport en l’hora més fosca mai serà oblidat", va dir amb aquesta retòrica churchilliana que tant li agrada. No en va, amb la seva quarta compareixença davant les dues cambres del Congrés, va superar Winston Churchill com el líder forà més vegades homenatjat al Capitoli.

Però també va tenir paraules d’elogi per a Donald Trump per haver forjat els Acords d’Abraham amb diversos països àrabs durant la seva presidència. Un contrapunt que devia coure entre alguns demòcrates, que l’acusen d’interferir reiteradament en la política interna del país i alinear-se amb els conservadors. No en va, el 2015, l’última vegada que va ser complimentat al Capitoli va acudir convidat pels republicans per denunciar l’acord nuclear a què va arribar Barack Obama amb l’Iran, que va servir temporalment per a la distensió entre els dos països. Uns quants republicans també es van absentar del seu discurs. En total més de 30 legisladors dels dos partits, segons el còmput d’NBC News.

Notícies relacionades

"Idiotes útils de l’Iran"

Fora del Capitoli, milers de persones van protestar la rebuda a Netanyahu demanant el seu arrest en els tribunals internacionals i portant pancartes que el descrivien com un "criminal de guerra". Hores abans havien fet el mateix dos centenars de jueus nord-americans sota la cúpula del Congrés, que van acabar sent arrestats. Netanyahu va dir que aquestes protestes, així com les que han pres els carrers de diferents capitals i universitats, estan sent finançades per l’Iran. A tots aquells que s’han manifestat contra la guerra en curs els va descriure com a "idiotes útils de l’Iran".