Harris i Silicon Valley, amistat sota la lupa

L’estreta relació de l’exfiscal i previsible candidata demòcrata a la Casa Blanca amb l’elit tecnològica del país desperta dubtes sobre possibles conflictes d’interessos en qüestió regulatòria.

zentauroepp45961522 icult181119173612

zentauroepp45961522 icult181119173612

2
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El setembre del 2010, Kamala Harris va visitar per primera vegada la seu de Google. La llavors fiscal del districte de San Francisco aspirava a ser fiscal general de Califòrnia. La seva parada a les oficines de Mountain View li va servir per allargar la mà al gegant tecnològic venent-se com una moderada que s’oposava a la idea que l’Estat "obstaculitzi el creixement i el desenvolupament de les empreses". Al cap de pocs dies, la companyia i el seu principal advocat van aportar 13.000 dòlars a la seva campanya, el màxim permès llavors. Tot i que les enquestes li anaven en contra, Harris va guanyar les eleccions amb un marge ajustat.

Gairebé 14 anys després, Harris serà possiblement la candidata demòcrata a la presidència dels EUA. Tot i que l’actual Administració ha endurit les seves polítiques antimonopoli per mirar de limitar l’acumulació de poder de Silicon Valley, l’estreta relació de Harris amb la indústria tecnològica californiana fa témer que una victòria blava es tradueixi en una postura més laxa i conciliadora davant els abusos del sector.

La ‘crème de la crème’

Harris ha estat tota la seva vida professional fent-se amb les elits polítiques i econòmiques de Califòrnia. Tot i que venia d’un entorn familiar més intel·lectual que adinerat, en pocs anys Harris va aconseguir convertir-se en "una figura popular en un petit món dominat per un grapat de famílies poderoses", va detallar Politico el 2019, uns llaços amb la crème de la crème que li van garantir recaptar diners i li van facilitar el salt al Senat el 2017.

Notícies relacionades

A Califòrnia, aquest cercle de poder està directament connectat amb Silicon Valley. Al llarg de la seva dilatada trajectòria, la falta de mà dura de Harris amb el sector li ha obert la porta a donacions de multimilionaris com Reid Hoffman, cofundador de LinkedIn; Sheryl Sandberg, exdirectora de Meta; Jony Ive, ex alt executiu de disseny d’Apple; John Doerr, un dels primers inversors a Google; i Marc Benioff, conseller delegat de Salesforce.

Els crítics denuncien que Harris s’ha alineat amb els interessos de Silicon Valley. Els seus partidaris assenyalen que la seva proximitat amb la indústria ha facilitat que prenguin accions. Com a presidenta dels EUA, podria seguir amb l’agenda tecnològica de Biden; tot i així, el seu programa no detalla els plans que té per al sector.