Guerra a l’est d’Europa

Ucraïna diu que només Rússia impedeix les negociacions de pau

El ministre d’Exteriors de Zelenski s’entrevista amb el seu homòleg xinès durant tres hores en la seva primera visita a Pequín

Xi i Zelenski només han parlat una vegada per telèfon des que els tancs russos van travessar la frontera

Ucraïna diu que només Rússia impedeix les negociacions de pau
3
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

Només la mala fe impedeix les negociacions, li va explicar el ministre d’Exteriors ucraïnès, Dmitró Kuleba, al seu homòleg xinès, Wang Yi. És el menys irrellevant que va donar la reunió a la ciutat del sud de Guangzhou. El més rellevant és la foto que liquida una contradicció flagrant: que un país que reclama la neutralitat no hagués rebut en 29 mesos de guerra el cap diplomàtic d’una de les parts. És la primera vegada que Kuleba trepitja la Xina des de la invasió russa i també el funcionari de més rang a fer-ho.

Kíiv està preparada per negociar el procés de pau amb Rússia, però només quan aquesta tingui bona fe "i aquesta condició no s’observa encara", va informar el ministeri d’Exteriors ucraïnès després d’una reunió que va durar tres hores. Més de les previstes, va aclarir Kíiv, que va parlar d’una xerrada "molt profunda i concreta". El guant va ser recollit hores després pel Kremlin. El missatge ucraïnès, va dir, coincideix amb la seva postura. "Sabeu que la part russa mai ha rebutjat la negociació, sempre ha mantingut el seu desig del procés de negociació, però els detalls són importants i encara no els coneixem", va afirmar Dmitri Peskov, portaveu governamental. Vladímir Putin, president rus, va proposar el final de la guerra el mes passat si Ucraïna renunciava a la seva entrada a l’OTAN i a les quatre províncies que reclama Moscou. L’oferta va ser desdenyada per Kíiv com una claudicació encoberta. Abans havia proposat Putin un alto el foc. Aquella vegada van ser els Estats Units els que s’hi van oposar, segons l’agència Reuters.

La Xina es va congratular que cap part renunciï a la negociació. "Tot i que les condicions encara no estan madures, donem suport a tots els esforços que condueixin a la pau i continuarem amb el nostre rol constructiu per aconseguir un alto el foc", va afirmar Mao Ning, portaveu del Ministeri d’Exteriors, en la seva roda de premsa diària. També va recordar la rellevància de les relacions bilaterals amb Ucraïna, "mantingudes fins i tot en el canviant i complex context global", i va prometre que continuarà comprant-li gra. "Un país amic", va recalcar.

Ucraïna no gaudeix d’una situació còmoda. És lluny de solidificar les seves pretensions territorials al camp de batalla i acaba de renunciar a la carrera presidencial Joe Biden. Per al seu probable substitut a la Casa Blanca, Donald Trump, Ucraïna és un negoci ruïnós. Volodímir Zelenski, el seu president, pretén una segona cimera per la pau amb seu en un país d’aquest sud global que ignora el seu festeig i amb la participació de la Xina i Rússia. En aquesta fórmula confia per superar el relatiu fracàs de la recent cimera a Suïssa.

Neutralitat en el conflicte

Notícies relacionades

La Xina s’atribueix la neutralitat en el conflicte. És cert que no ha condemnat la invasió russa i que culpa de la barrabassada l’OTAN. També ho és que ha defensat el dret a la sobirania territorial d’Ucraïna i que no ha enviat armes a Moscou, per més que Washington hagi repetit sense proves el contrari. Ha augmentat el comerç bilateral perquè, amb la reduïda cartera de clients russa, la Xina aconsegueix millors preus. En el futbol ho anomenen "oportunitat de mercat".

En la diplomàcia, no obstant, l’equilibri és indefensable. Xi Jinping i Vladímir Putin s’han reunit en més de 60 ocasions, moltes després de la invasió russa; s’han felicitat els aniversaris, i han enaltit la seva "vella amistat". Xi i Zelenski només han parlat una vegada per telèfon des que els tancs russos van travessar la frontera.

Temes:

OTAN Joe Biden