El conflicte del Pròxim Orient

Biden i Trump pressionen Netanyahu perquè acabi amb la guerra a Gaza

 La Casa Blanca vol un acord que calmi les seves bases progressistes abans de les eleccions del novembre 

El candidat republicà diu que la contesa està perjudicant la imatge d’Israel

Biden i Trump pressionen Netanyahu perquè acabi amb la guerra a Gaza
3
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

Després de donar-se un bany de devoció al Congrés dels Estats Units, que va acabar deixant en segon pla la llarga llista de congressistes que van boicotejar el seu discurs, el primer ministre israelià va fer front ahir a Washington una jornada bastant més incòmoda i plena de missatges inconvenients. Tant en la seva reunió amb el president Joe Biden com en la seva cita posterior amb la vicepresidenta Kamala Harris, la dona que ha pres el testimoni com a candidata demòcrata a la Casa Blanca, Benjamin Netanyahu va tornar a sentir l’ansietat del lideratge nord-americà perquè posi definitivament fi a la seva guerra contra els palestins a Gaza. Fins i tot el seu aliat republicà, Donald Trump, el va apressar a enfundar les pistoles com més aviat millor, al considerar que la contesa està sent devastadora per a la imatge d’Israel.

Biden està fart de Netanyahu, per més que guardi les formes, el mateix que els va passar a Bill Clinton i Barack Obama, que van veure com el líder de la dreta israeliana sabotejava els seus plans per pacificar la regió, tant o més que les faccions armades palestines. El pla en tres fases de la Casa Blanca per a un acord d’alto el foc definitiu a Gaza i recuperar el centenar d’ostatges que segueixen en mans de Hamàs continua sense ser acceptat per Netanyahu, que molts demòcrates acusen de prioritzar la seva supervivència política als interessos del seu país. Tampoc ho va fer en el seu discurs al Congrés. L’exasperació la va expressar dimecres Nancy Pelosi. "De llarg va ser el pitjor discurs d’un dignatari estranger convidat i honrat amb el privilegi de dirigir-se al Congrés dels EUA", va dir l’antiga líder dels demòcrates a la Cambra baixa.

No hi va haver preguntes ni declaracions a la premsa abans de la reunió al Despatx Oval, una reunió que possiblement serà l’última abans que Biden abandoni el poder al gener. Al llibre de visites, Netanyahu li va agrair les seves "dècades d’amistat i suport a l’Estat d’Israel". La Casa Blanca vol un acord per pacificar a les seves bases progressistes abans del novembre, enfurismades per la carta blanca i les muntanyes d’armes que el president ha entregat a Israel, així com per consolidar el llegat de Biden, que quedarà tacat per la seva complicitat en les atrocitats de Gaza. "Éstem més a prop que mai d’aconseguir-ho", va dir un alt càrrec de l’Administració. "Ara toca que ho acceptin els israelians".

Critiques a Harris

Aquest mateix missatge s’esperava que fos reiterat per Harris en la seva reunió posterior amb Netanyahu, celebrada al tancament d’aquesta edició. Kamala està en el punt de mira dels guardians d’Israel a Washington per no haver assistit al discurs de Netanyahu, que va canviar per un esdeveniment en una fraternitat universitària. "És escandalós i inexcusable que Kamala Harris hagi boicotejat aquesta sessió conjunta del Congrés", va dir el líder republicà a la Cambra baixa, Mike Johnson.

Notícies relacionades

Netanyahu no ha donat cap senyal que vulgui acabar amb la guerra. Més aviat al contrari, com va deixar patent al Congrés, on va afirmar que la guerra seguirà fins que destrueixin les capacitats militars de Hamàs, acabin amb el seu govern a Gaza i recuperin els ostatges. Dit d’una altra manera, el líder del Likud no va anar a Washington per acabar amb la guerra, sinó a la recerca de més suport i armes per allargar-la. "El discurs i els aplaudiments no esborren un fet molt trist: les paraules acord ara van ser absents del discurs del primer ministre", va dir des d’Israel l’organització que representa les famílies dels ostatges israelians.

A aquest cor eixordador que li demana acabar amb la catàstrofe s’hi ha sumat Trump, amb qui Netanyahu es reunirà avui a Mar-a-Lago. El candidat republicà va dir en una entrevista a Fox News que és hora d’aturar la sagnia "perquè Israel està sent destruït amb aquesta [mala] publicitat i, ¿saps què?, Israel no és gaire bo amb les relacions públiques".