Assassinat d’un periodista

Estrasburg avala l’arxivament de la causa per la mort de Couso

Els jutges recolzen per unanimitat la reforma que va limitar la juridisdicció universal que tenien els tribunals a Espanya

Estrasburg avala l’arxivament de la causa per la mort de Couso
1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) ha avalat l’arxivament per la justícia espanyola de la causa per la mort a Bagdad del càmera José Couso pels trets de militars nord-americans durant la invasió de l’Iraq el 2003, informa Efe. El Tribunal d’Estrasburg també avala posar fi a la competència universal il·limitada que va justificar aquest arxivament a Espanya per part de l’Audiència Nacional.

En un dictamen publicat ahir, els jutges europeus consideren "legítimes" les raons que van conduir a les reformes que es van portar a terme a partir del 2009 per limitar la jurisdicció universal que tenien fins aleshores els tribunals d’Espanya per perseguir infraccions greus comeses a l’estranger contra ciutadans espanyols.

Notícies relacionades

En el cas concret de Couso, estimen que no es pot retreure inacció a les jurisdiccions espanyoles com pretenia la família, ja que entre 2003 i fins que el 2015 es va imposar la interpretació de l’efecte d’aquestes reformes es "van desplegar esforços considerables" per determinar la responsabilitat dels autors de la seva mort.

El germà del càmera, David Couso, que va ser qui va interposar la demanda davant el TEDH, pot teòricament presentar els pròxims tres mesos un recurs contra la sentència perquè l’examinés de nou la Gran Sala. Però cal tenir en compte que el rebuig de la seva demanda ha sigut una decisió unànime dels set magistrats que l’han redactat, entre els quals hi havia la jutge espanyola María Elósegui.

Temes:

Ciutadans