Operació contra el narcotràfic

Els EUA detenen ‘el Mayo’ i un fill del ‘Chapo’, líders del càrtel de Sinaloa

Ismael Zambada, cofundador de l’organització criminal, i Joaquín Guzmán, van ser arrestats després d’aterrar en un avió privat a Texas

El fiscal general nord-americà els imputa la producció i distribució massiva de fentanil al país

Els EUA detenen ‘el Mayo’ i un fill del ‘Chapo’, líders del càrtel de Sinaloa
3
Es llegeix en minuts
El Periódico

El fiscal general dels Estats Units, Merrick Garland, va anunciar ahir la detenció d’Ismael Zambada García, àlies el Mayo, i de Joaquín Guzmán López, fill del capo Joaquín el Chapo Guzmán, els que suposadament exerceixen com a líders del càrtel de Sinaloa.

"El Departament de Justícia ha posat sota custòdia dos presumptes líders més del càrtel de Sinaloa, una de les organitzacions de narcotraficants més violentes i poderoses del món. Ismael Zambada García, o el Mayo, cofundador del càrtel, i Joaquín Guzmán López, fill del seu altre cofundador, han sigut detinguts a El Paso, Texas", va indicar el fiscal en un comunicat.

Els dos presumptes narcotraficants s’enfronten a nombrosos càrrecs als Estats Units per liderar les operacions de l’organització, entre les quals hi ha la producció i el tràfic de fentanil, que s’ha convertit en "l’amenaça de droga més mortífera a què s’ha enfrontat mai el nostre país".

En aquest sentit, Garland ha promès "no descansar" fins que "tots i cadascun dels líders, membres i associats dels càrtels responsables de l’enverinament" de les seves comunitats retin comptes.

Després d’una audaç operació d’infiltració, els dos líders del càrtel, amb nombroses ramificacions internacionals, van ser detinguts quan el seu avió privat va aterrar a Texas, al costat nord-americà de la frontera amb Mèxic, segons mitjans nord-americans que citen fonts policials.

Joaquín Guzmán López, fill del famós narcotraficant el Chapo, havia convençut Ismael Zambada García, el Mayo, perquè embarqués en un avió suposadament amb destí al sud de Mèxic, però l’aparell es va dirigir cap al nord i va aterrar a El Paso, als Estats Units, segons Fox News.

El fill del Chapo va atraure el Mayo a l’avió "amb falses excuses", segons funcionaris nord-americans citats pel diari The New York Times. Guzmán es va entregar i el Mayo va ser arrestat, va afegir un periodista de Fox News en la xarxa social X (antiga Twitter).

"La detenció del Mayo colpeja el cor del càrtel responsable de la majoria de les drogues, inclosos el fentanil i la metamfetamina, que estan matant nord-americans", va declarar Anne Milgram, cap de la DEA, l’agència federal de lluita contra la droga. I la del fill del Chapo assesta "un nou i molt dur cop al càrtel de Sinaloa", va afegir la funcionària.

Joaquín Guzmán López és un dels fills del narcotraficant que va cofundar el càrtel de Sinaloa i que actualment compleix una pena de cadena perpètua als Estats Units, des de la seva condemna el 2019. Un altre dels seus fills, Ovidio Guzmán López, va ser extradit als Estats Units el 2023.

Narco llegendari

Després de la detenció del Chapo, alguns dels seus fills, anomenats els Chapitos, van heretar el control de l’organització, segons les autoritats nord-americanes.

El Mayo, que ha fet 76 anys, és "un dels narcotraficants més famosos de la història de Mèxic", segons el centre d’anàlisi InSight Crime. "És més conegut per haver mantingut un perfil baix", haver "privilegiat els negocis a la violència" i per ser "un dels rars líders de la vella guàrdia que va aconseguir escapar-se de la justícia", afegeix.

Els Estats Units acusen el càrtel de Sinaloa de ser en gran part responsable de la distribució massiva de fentanil i de la violència vinculada al tràfic de drogues als dos costats de la frontera.

Notícies relacionades

"El Departament de Justícia no s’aturarà fins que els líders, membres i socis del càrtel responsable de l’enverinament de la nostra societat hagin retut comptes", va afirmar el secretari de Justícia.

Els Estats Units van registrar més de 107.000 morts per sobredosi el 2023, i el 70% d’aquestes morts van ser per fentanil, segons dades oficials.